21:10 / 23.03.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Biden pozvao na strožu kontrolu oružja

Biden u Bijeloj kući nakon pucnjave u Coloradu

Biden u Bijeloj kući nakon pucnjave u Coloradu

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na zabranu jurišnog oružja i strože mjere kontrole oružja, nakon masovne pucnjave u kojoj je 10 osoba u Boulderu u Coloradu ubijeno.  

- Ne moram čekati ni minutu, a kamoli sat, da donesem zdravorazumske mjere koje će u budućnosti spasiti živote. Ovo nije i ne bi trebalo biti stranačko pitanje. To je američko pitanje koje će spasiti živote, američke živote. Moramo djelovati. Možemo zabraniti jurišno oružje i oružje sa spremnicima velikog kapaciteta.


Biden se iz Bijele kuće obratio javnosti prije odlaska iz Washingtona u Columbus u Ohiju gdje će obilježiti 11. godišnjicu potpisivanja zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju, poznatom kao Obamacare.

Biden, čiji je osobni život obilježen gubitkom prve supruge i dvoje djece, ponudio je sućut obiteljima žrtava u Boulderu , rekavši da su on i njegova supruga Jill shrvani ubojstvima. 

Masovna pucnjava u Boulderu u Coloradu dogodila se nakon prošlotjednog napada i osam ubijenih u salonu za masažu u Atlanti, zbog čega je skrenuta pažnja na nasilje prouzročeno posjedovanjem oružja u SAD-u.


Zastave na Bijeloj kući bile su spuštene na pola koplja u ponedjeljak u znak sjećanja na žrtve pucnjave u Atlanti. Ponovno su izvješene na nekoliko sati u utorak ujutro, prije nego što su ponovno spuštene kako bi obilježile ubojstva u Boulderu.

Bidenova administracija suočava se s pritiskom da održi obećanja po pitanju regulative oružja.


Bilo kakav pokušaj SAD-a da se približi strožoj kontroli oružja povijesno se pokazao teškim, s obzirom na to da se demokrati slažu s odlukom, a republikanci joj se protive. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!