13:20 / 21.01.2021.

Autor: Branka Slavica/Željko Raić/Dnevnik/IMS/V.G./Hina

Biden preuredio Ovalni ured, stigao Franklin, otišao Jackson

Foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Foto: - / -

U samo nekoliko sati Ovalni ured vidljivo je promijenjen na istovremeno dramatičan i suptilan način.
Prvi letimični pogled američkih novinara na Ovalni ured u četvrtak je okrio da je novi predsjednik Joe Biden već prvog dana svog mandata unio promjene u predsjednički kabinet u Bijeloj kući, preuredivši ga po svom ukusu, javljaju agencije.
➡️ Biden prepušta Senatu da odredi Trumpovu sudbinu
➡️ Biden potpisao prve predsjedničke dokumente
➡️ Iza kulisa Bidenove inauguracije 

Borba protiv pandemije i njezinih posljedica glavna je tema prvog radnog dana Bidenove administracije. Predsjednik Biden je na sastanku s nacionalnim timom za borbu protiv Covid-19, a danas će i potpisati 10 novih izvršnih uredbi. Ovdje, kao i u drugim sferama želi napraviti potpuni zaokret od Trumpove politike. U ovom konkretnom slučaju želi da federalne vlasti preuzmu inicijativu, planiranje, logistiku i to ponude saveznim državama u rješavanju ove velike zdravstvene krize.


U samo nekoliko sati Ovalni ured je vidljivo promijenjen na istovremeno dramatičan i suptilan način, odražavajući osobni ukus i politiku njegova domaćina.

I dok većinu zanima što se događa u tom uredu, koji se sporazumi potpisuju, koje se politike najavljuju i koji strani dostojanstvenici navraćaju, američki predsjednici, njihove obitelji i osoblje također s jednakom predanošću pomno biraju koje umjetnine će ukrašavati Ovalni ured, koji će namještaj unijeti, pa čak i koje će drangulije biti na policama.

Evo što je 46. po redu predsjednik odlučio promijeniti u Ovalnom uredu.

Portret Andrewa Jacksona, generala i državnika koji je služio kao sedmi predsjednik SAD-a od 1829. do 1837. i nalazio se lijevo od pisaćeg stola, zamijenjen je portretom Benjamina Franklina koji je naslikao Joseph Duplessis.

Kao i druge umjetine, i ovaj je portret stigao u Bijelu kuću na posudbu, ovaj put od Nacionalne umjetničke galerije Instituta Smithsonian.

Trump je 2017. bio suočen s kritikama nakon što je u Ovalnom uredu odlikovao veterane iz plemena Navajo koji su stajali ispred portreta Jacksona, potpisnika zakona koji je u konačnici završio "Stazom suza".

Franklinov portret i kamen s mjeseca bi, kako navode mediji, trebali simbolizirati Bidenov interes za znanost.

Iza hrastova pisaćeg stola, poznatog kao "Resolute Desk" - po britanskom brodu za istraživanje Sjevernog pola "HMS Resolute", od čije je građe napravljen, a koristio ga je među ostalim i Trump, stavljena je na komodu bista Cezara Chaveza, vođe radnika i aktiviste za građanska prava, a izradio ju je umjetnik Paul Suarez.

Chavezova unuka Julie Chavez Rodriguez Bidenova je direktorica Ureda Bijele kuće za međuvladine poslove.

Desno od stola je ulje na platnu "Avenue in the Rain" iz 1917., koje je dio kolekcije Bijele kuće.

Kod kamina su smještene biste Martina Luthera Kinga i Roberta F. Kennedyja, ali i manje poznata djela poput skulpture konja i jahača iz indijanskog plemena Apache umjetnika Allana Housera.

U ostalim dijelovima ureda su portreti Georgea Washingtona, Abrahama Lincolna, Franklina D. Roosevelta, Thomasa Jeffersona i Alexandera Hamiltona te bista Daniela Webstera, bivšeg senatora koji je branio Uniju.

Uklonjena je bista Winstona Churchilla.

Na samom pisaćem stolu sada je šalica s tanjurićem te kutija s pisaćim priborom za potpisivanje uredbi.

Biden je iz skladišta Bijele kuće vratio tamnoplavi tepih s cvjetnim rubovima te tamnije zlatne zastore koje je imao i Bill Clinton.

Zastave svih rodova američkih oružanih snaga, koje je dodao Trump, uklonjene su.

Na komodi iza pisaćeg stola su postavljene fotografije velike Bidenove obitelji. Na najmanje jednoj od njih je i Bidenov preminuli sin Beau.

Na komodi više ne "stanuje" Trumpova kolekcija medaljona i značaka iskovanih za posebne prigode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!