Biden putuje u Irsku na obljetnicu sporazuma na Veliki petak

11.04.2023.

11:41

Autor: HRT/Hina/Reuters/DPA

Joe Biden

Joe Biden

Foto: LEAH MILLIS / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden u utorak putuje u Belfast gdje će započeti svoj službeni posjet Sjevernoj Irskoj i Irskoj, posvećen 25 obljetnici sporazuma na Veliki petak, kojim je okončano tri desetljeća krvoprolića i uspostavljen mir u Sjevernoj Irskoj.

Očekuje se da će Biden u prijestolnicu Sjeverne Irske stići u utorak navečer, a službeni program mu kreće dan kasnije kad se susreće s britanskim premijerom Rishijem Sunakom. Američki predsjednik će se u srijedu obratiti i skupini studenata.

U fokusu posjeta je obilježavanje 25. godišnjice Sporazuma na Veliki petak kojim su zaustavljeni sukobi između većinski protestantskih pobornika zadržavanja Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu te katolika, unionista, koji su htjeli ujedinjenu Irsku.

Biden, prvi američki predsjednik katolik nakon Johna Kennedyja, u srijedu putuje i u Dublin gdje će se obratiti parlamentu. Američki predsjednik irskog podrijetla planira i posjetiti mjesta iz kojih dolaze njegovi preci.

Zašto je Irska važna Bidenu?

U polariziranoj američkoj politici dvije strane se rijetko slože oko nekih pitanja, no vrijednost Sporazuma na Veliki petak nitko ne propitkuje. Taj dogovor primjer je toga što se može postići odlučnom diplomacijom i pažljivim pregovorima, piše BBC.

Američki političari su s pravom ponosni na ulogu koju je SAD imao u tim pregovorima. Ključni su bili neumorni rad senatora Georgea Mitchella i angažman predsjednika Billa Clintona. I Biden vidi taj dogovor kao dio svoje političke ostavštine te ima zasluge za ohrabrivanje američkog angažmana u mirovnom procesu osamdesetih i devedesetih.

Obrana sporazuma veliki je prioritet Bidenove vlade nakon brexita za koji neki smatraju da će ga ugroziti. Američki predsjednik ne bi stigao u Irsku da se nije postigao Windsorski okvir koji je riješio probleme trgovine između Velike Britanije i Sjeverne Irske i Irske nakon brexita.

Budućnost bilo kakvog trgovinskog sporazuma između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a ovisi o tom dogovoru, kao i o održavanju Sporazuma na Veliki petak, piše BBC.

'Najirskiji' predsjednik Amerike


Biden je veoma ponosan na svoje irsko podrijetlo koje spominje u svakoj prigodi. Nedugo prije što je izabran za predsjednika 2020. novinar Nick Bryant tražio ga je kratku izjavu za BBC.

Za BBC? Ja sam Irac, odgovorio je demokrat.

Biden voli citirati irske pjesnike te koristi iskustvo Iraca pod britanskom vlašću kako bi izrazio empatiju s potlačenim manjinama diljem svijeta.

Irska dijaspora u SAD-u više nema veliki utjecaj na politiku u Washingtonu kao nekad, no s 30 milijuna Amerikanaca irskog podrijetla, što je 1 od 10 u ukupnoj populaciji, američkom predsjedniku nikad ne škodi navoditi svoje keltsko podrijetlo.

A s 10 od 16 prabaka i pradjedova iz Irske, Biden je jedan od "najirskijih" predsjednika dosad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!