Biden se raduje daljnjoj suradnji s britanskom vladom, nije spomenuo Johnsona

08.07.2022.

00:56

Autor: T.D./HRT/Hina

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Lucy Nicholson / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da se raduje daljnjoj bliskoj suradnji s britanskom vladom, ne spomenuvši pritom britanskog premijera Borisa Johnsona koji je podnio ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Konzervativne stranke, suočen sa skandalom.


Johnson je najavio da će nastaviti služiti kao predsjednik vlade dok mu stranka ne izabere nasljednika. 

- Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države najbliži su prijatelji i saveznici, a poseban odnos između naših ljudi ostaje jak i trajan, rekao je Biden u izjavi nekoliko sati nakon što je Johnson objavio svoju ostavku.

- Radujem se nastavku naše bliske suradnje s vladom Ujedinjenog Kraljevstva, kao i našim saveznicima i partnerima diljem svijeta, na nizu važnih prioriteta, rekao je Biden.

Dodao je kako to uključuje "održavanje snažnog i ujedinjenog pristupa potpori narodu Ukrajine".

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da su se Biden i Johnson nedavno susreli tijekom predsjednikovog putovanja u Europu te su "imali prilično prijateljsku i blisku interakciju". 

Dvije zemlje imale su povijesno bliske veze, uključujući partnerstvo u invaziji na Irak pod vodstvom SAD-a koja je oštro kritizirana. Bivši američki predsjednik Donald Trump i Johnson imali su komplementarna nacionalistička uvjerenja.

Dok je bio predsjednik, Barack Obama pozvao je britanske birače da podrže ostanak u Europskoj uniji uoči referenduma o Brexitu dok je Johnson bio jedan od najglasnijih za britansko napuštanje EU.

Bilateralni trgovinski sporazum, koji su Johnson i drugi predstavljali kao nagradu za Brexit, zašao je u slijepu ulici pod Bidenom, koji je radio na jačanju multilateralnih institucija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!