08:55 / 15.06.2021.

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/V.K., B.A./HRT/Hina

Obnova savezništva Europske unije i SAD-a

Ursula von der Leyen, Joe Biden i Charles Michel

Ursula von der Leyen, Joe Biden i Charles Michel

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Nakon više od četiri godine, u Briselu je održan sastanak na vrhu Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Susret europskih čelnika s američkim predsjednikom Bidenom bio je i više nego uspješan - počinju novi otvoreni razgovori među partnerima s obje strane Atlantika.


Široki osmijesi i glazba za uši čelnika Europske unije. Gotovo odmah nakon poziranja novinarima, njihov gost, novi američki predsjednik Joe Biden ispunio je njihove nade o konačnom dolasku boljih vremena nakon punih 17 godina prijepora.

- Ponovno ste u Bruxellesu, a Amerika na globalnoj sceni. To su sjajne vijesti. To su sjajne vijesti za naše saveznike. To je također sjajna vijest za svijet. I zaista se radujemo suradnji kako bismo se zajedno suočili s nekim važnim globalnim izazovima, rekao je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, Bidenu.

Doduše, najdulji spor u povijesti Svjetske trgovinske organizacije - oko potpora Airbusu i Boeingu - nije riješen, ali je ostavljeno pet godina za dogovor o njemu.  Međusobne optužbe o potpori američke vlade Boeingu i europskih država koncernu Airbus nipošto nisu jedina točka prijepora između Washingtona i Bruxellesa.

- Sporazum koji smo sada postigli doista otvara novo poglavlje u našem odnosu. Iz spora prelazimo na suradnju o zrakoplovima i to nakon gotovo 20 godina sukoba, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Prema sporazumu, obje će strane u pet godina ukinuti porez na robu u vrijednosti od 11 i pol milijardi dolara - uključujući vino, sir i traktore.

- Amerika se vratila. Amerikanci i ja predani smo, nikada vas nismo potpuno napustili. I ponovno potvrđujemo kako je ključni interes Sjedinjenih Američkih Država da imaju sjajan odnos s NATO-om i Europskom unijom, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Osim Rusije, izazov je i odnos prema Kini: nova američka vlada nije spremna šutke promatrati sve veće ambicije Pekinga da postane dominantna sila, ne samo na Pacifiku. A upravo je Europska unija na kraju njemačkog predsjedanja i nakon dugih pregovora s Kinom dogovorila sporazum o međusobnoj zaštiti ulaganja. Nova američka vlada nije bila oduševljena tim jednostranim korakom Europe i prije nego što je predsjednik Biden uopće ušao u Bijelu kuću i imao priliku formirati svoju politiku prema Kini.

Uz Kinu, Europska unija i Sjedinjene Američke Države vodeće su svjetske trgovinske sile, ali Donald Trump učinio je sve da zaobiđe Uniju.

Joe Biden, međutim, EU vidi kao saveznika u promicanju slobodne trgovine, ali i u borbi protiv klimatskih promjena te u zaustavljanju pandemije COVID-a.

video thumb

- Dobar je znak uspostava petogodišnjeg trgovinskog primirja u području avioindustrije, jer je to godišnje svakoj strani odnosilo 18 mlrd. dolara, rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a dopsinica Jasna Paro.

- Europska unija ukinula je privremeno, na šest mjeseci tarife na čelik i aluminij, nadajući se da će i Biden uskoro donijeti sličnu odluku. Biden je popustio u odnosu na Sjeverni tok i odustao od sankcija. Uspostavljeno je novo zajedničko tijelo, Vijeće za trgovinu i tehnologiju, što će i povećati trgovinsku razmjenu i pojačati trgovinu, a i povećati trgovinsku suradnju na području tehnologije, što je jako važno za EU. Postignuta je suglasnost u području zaustavljanja epidemije COVID-19 i u području zaštite planeta i klimatske politike. To je bilo jako važno Bruxellesu, a za SAD je bilo važno da će od sada SAD i EU zajedno koordinirati politiku prem Kini i Rusiji. Biden smatra da iz te dvije zemlje dolazi najveća prijetnja zapadnim demokracijama. Dobar početak za krizna vremena, zaključila je javljanje iz Bruxellesa Jasna Paro.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!