Biden u Varšavi: Demokracija je bila prejaka za Putina

21.02.2023.

Zadnja izmjena 18:01

Autor: T.V./M.Š./Hina/HRT

Američki predsjednik Joe Biden u Varšavi

Američki predsjednik Joe Biden u Varšavi

Foto: David W Cerny / REUTERS

Nakon jučerašnjeg nenadanog posjeta Kijevu - američki predsjednik Joe Biden danas je stigao u svoj dvodnevni posjet Poljskoj. Iz Varšave je obećao da će SAD i dalje nepokolebljivo pomagati Ukrajini, a da je NATO snažniji nego ikad. Nekoliko sati nakon Putinova govora Biden je poručio - Kijev stoji ponosan i slobodan. Demokracija je bila prejaka!


Biden: Rusija nikada neće pokoriti Ukrajinu

video thumb

Duda se obraća uoči Bidenova govora

Biden: NATO je snažniji nego ikad

Biden se sastaje sa saveznicima u Varšavi


Biden je u utorak počeo posjet Poljskoj gdje bi u Varšavi poslije podne trebao održati govor. U srijedu bi se u poljskoj prijestolnici trebao sastati sa šefovima država i vlada devet zemalja istočnog krila NATO-a ako bi i njima potvrdio daljnju američku podršku.

Biden je kasno u ponedjeljak stigao u Varšavu nakon nenajavljenog posjeta Kijevu tijekom kojeg se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji traži više naoružanja u pripremi za navodnu proljetnu ofenzivu protiv Rusa.

Planiran je sastanak Bidena i poljskog predsjednika Andrzeja Dude na kojem će razgovarati o kolektivnoj podršci Ukrajini. Biden će poljskom kolegi zahvaliti na pomoći Varšave Washingtonu i drugim saveznicima u isporuci vojne i humanitarne pomoći.

Dudin savjetnik za vanjsku politiku rekao je da će se također razgovarati o sigurnosti Poljske i povećanju resursa NATO-a na njezinu teritoriju.

- Nije tajna da ćemo razgovarati o jačanju prisutnosti NATO-a, također u smislu infrastrukture, rekao je Marcin Przydacz televiziji TVN 24.

Biden će u utorak navečer održati govor u kojem će podržati Ukrajinu uoči 24. veljače, dana kad će rat ući u drugu godinu. U utorak govor održava i ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Predsjednik Biden jasno će dati do znanja da će Sjedinjene Države nastaviti biti uz Ukrajinu, kao što ste ga već čuli da govori mnogo puta, koliko god to bude potrebno, rekao je John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!