21:38 / 25.03.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Veleposlanik Vidošević: Jedinstvo kakvo imaju Poljska i Ukrajina svima nam treba

Razgovor s veleposlanikom Tomislavom Vidoševićem

Razgovor s veleposlanikom Tomislavom Vidoševićem

Foto: HTV / HRT

UNHCR svakodnevno donosi i nove podatke o razmjerima humanitarne krize - broj izbjeglica trenutačno je veći od 3 milijuna 700 tisuća. Poljska je preuzela najveći teret krize - u njoj je sada više od 2 milijuna 200 tisuća Ukrajinaca. U Rumunjskoj ih je oko 573 tisuće, a njihov broj svakodnevno raste i u Moldaviji, Mađarskoj, Slovačkoj. Nakon Bruxellesa, u Poljsku je danas stigao američki predsjednik Joe Biden. Ondje je bila i ekipa HRT-a.


- Dva su glavna cilja posjeta američkog predsjednika - pomoći Ukrajini nakon ruske invazije i pomoći izbjeglicama. Biden je obećao da će Ukrajini nastaviti slati vojnu i humanitarnu pomoć, a SAD će prihvatiti i 100 tisuća ukrajinskih izbjeglica. Biden je oko 14 sati sletio u grad Rzeszow gdje se susreo s američkim vojnicima a nakon toga i s predsjednikom Poljske Andrzejem Dudom, kazao je Marko Percan koji se za Dnevnik HTV-a javio iz Varšave. Najavio je da će Biden sutra u Varšavi održati vrlo važan govor.

Tomislav Vidošević, hrvatski veleposlanik u Poljskoj, na pitanje kakve će konkretne rezultate donijeti dolazak predsjednika Bidena, rekao je kako poljski građani i čitavo poljsko društvo očekuju potporu i zaštitu. 

- Što se tiče svih nas ostalih koji to 'live' pratimo, očekujemo da će sve ono što prati posjet predsjednika Bidena dovesti do toga da se konkretno pomogne Ukrajini i svim njenim građanima, koji su ostali i koji su otišli, kazao je Vidošević. Doda je kako se s druge strane treba spriječiti daljnja eskalacija, koja može imati nesagledive posljedice.

Komentirajući prijedloge Poljske da se Ukrajini pošalju MiG-ovi i mirovna NATO misija, što SAD ne podržava Vidošević je rekao kako je to logično.

- Poljska je na neki način odvjetnik Ukrajine, svjesna je onoga što se događa u Ukrajini i da je Ukrajinci brane svoj teritorij, ali i europske vrijednosti i sve nas, kazao je Vidošević.

Naglasio je da su odnosi Poljske i Ukrajine vrlo kompleksni.

- Kad vidite način na koji Poljska dočekuje ukrajinske ljude ovdje je fascinantan. To je potpora koja govori o jedinstvu, koje možemo vidjeti u praksi. To jedinstvo o kojemu se jučer govorilo u Bruxellesu i o kojemu će vjerojatno sutra i predsjednik Biden govoriti. To nam je jedinstvo trenutno svima potrebno, zaključio je hrvatski veleposlanik.

- Ja sam iz Ukrajine, iz dnjipropetrovske regije. Sada sam ovdje s Poljacima. Oni su veoma dobar narod, lijepo su nas primili. Sve su nam dali - smještaj, hranu, piće. Nemamo nikakvih problema, kazao je jedan Ukrajinac. Njegova sunarodnjakinja poručila je kako će zasad ostati u Poljskoj. Ne zna hoće li dalje na zapad i što će raditi u budućnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!