23:51 / 13.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Biden summit s čelnicima jugoistočne Azije označio početkom "nove ere"

Summit SAD - ASEAN

Summit SAD - ASEAN

Foto: Leah Millis / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden u petak je prvi summit u Washingtonu s čelnicima Udruge država jugoistočne Azije (ASEAN) označio početkom "nove ere" u odnosima između SAD-a i bloka od deset nacija.

Drugog dana tog (dvodnevnog) sastanka, Biden je rekao da će "veliki dio povijesti našeg svijeta u idućih 50 godina biti napisan u zemljama ASEAN-a, a naš odnos s vama je budućnost u narednim godinama i desetljećima".


To je prvi summit koji je okupio čelnike ASEAN-a u Washingtonu i njihov prvi sastanak čiji je domaćin bio američki predsjednik od 2016.


Bidenova administracija se nada da će se pokazati da Washington ostaje usredotočen na Indo-Pacifik i dugoročni izazov Kine, koju smatra glavnim konkurentom, unatoč krizi u Ukrajini.


- Pokrećemo novu eru u odnosima SAD-a i ASEAN-a, poručio je Biden.


Prethodno je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris rekla čelnicima ASEAN-a da će SAD ostati u regiji generacijama i naglasila potrebu održavanja slobode mora, za koju Washington kaže da je Kina osporava.


- Sjedinjene Države i ASEAN dijele viziju za ovu regiju i zajedno ćemo se čuvati od prijetnji međunarodnim pravilima i normama, rekla je Harris.


ASEAN čine Bruneji, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mianmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam, iako je čelnik Mianmara isključen sa summita zbog državnog udara prošle godine, a saveznik SAD-a Filipini u tranziciji je nakon izbora te ju zastupa ministar vanjskih poslova.


Biden je u petak najavio i da imenuje novog veleposlanika u ASEAN-u, Yohannesa Abrahama, trenutno šefa osoblja njegovog Vijeća za nacionalnu sigurnost, kako bi popunio mjesto upražnjeno od početka Trumpove administracije 2017.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!