SAD, J. Koreja i Japan osudili "agresivno i opasno" ponašanje Kine

18.08.2023.

21:00

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Biden s čelnicima Japana i Južne Koreje

Biden s čelnicima Japana i Južne Koreje

Foto: Evelyn Hockstein / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden ugostio je u petak u Camp Davidu, nedaleko od Washingtona, čelnike Japana i Južne Koreje na "povijesnom" samitu koji bi trebao dovesti do jačanja vojne suradnje zbog prijetnje Sjeverne Koreje i Kine. Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja objavile su dosad najstrožu osudu "opasnog i agresivnog ponašanja" Kine u Južnom kineskom moru u priopćenju objavljenom u petak s trojnog samita u Camp Davidu.


Biden je ocijenio da će sastanak označiti početak "nove ere suradnje".

Zahvalio je također japanskom premijeru Fumiju Kishidi i južnokorejskom predsjedniku Yoon Suk Yeolu na "političkoj hrabrosti" koju su pokazali radeći na ovom približavanju, unatoč bolnoj prošlosti i tome što je Japan kolonizirao Južnu Koreju od 1910. do 1945. godine.

- Ovaj dan pamtit ćemo kao povijesni dan, kada smo postavili solidnu institucionalnu osnovnu i preuzeli obveze za naše trilateralno partnerstvo, rekao je južnokorejski predsjednik.

- Radujem se iskrenim razgovorima kako bismo započeli novu eru partnerstva između naših triju zemalja, rekao je japanski premijer, istaknuvši potrebu suprotstavljanja Sjevernoj Koreji.

Na sastanku, koji bi trebao poslati i signal jedinstva Kini, tri zemlje uspostavit će "program zajedničkih (vojnih) vježbi u razdoblju od nekoliko godina" i preuzeti "obvezu" konzultiranja u kriznim situacijama, rekao je glavni savjetnik Bijele kuće za sigurnost Jake Sullivan.

Sastanak će se održavati svake godine


SAD, Japan i Južna Koreja će se obvezati da će ovakav sastanak održavati svake godine.

Tri zemlje će isto tako uspostaviti "žuran komunikacijski kanal između predsjednika država i vlada te drugih dužnosnika njihovih administracija".

To će biti neka vrsta "crvenog telefona" s tri slušalice, u dijelu svijeta koji živi pod prijetnjom sjevernokorejskog nuklearnog programa i strahuje od kineske invazije na Tajvan.

- Napravili smo upravo ono što Kina nipošto nije htjela, rekao je američki veleposlanik u Japanu Rahm Emanuel na okruglom stolu u srijedu.

Peking ne skriva neprijateljstvo prema novom trilateralnom dijalogu.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi upozorio je na primjer nedavno Seul i Tokio: "Možete bojiti kosu u plavo i praviti se fini koliko god želite, nikada nećete biti Europljani ili Zapadnjaci, ne možete postati Zapadnjaci. Moramo znati gdje su nam korijeni."

Pozvao je Kinu, Južnu Koreju i Japan da "surađuju".

Dogovorene zajedničke vojne vježbe, Kina žestoko kritizirana


Dogovorile su se održavati trilateralne vojne vježbe svake godine i dijeliti u stvarnom vremenu informacije za svako sjevernokorejsko protuzakonito testiranje raketa do kraja 2023., te obvezale svake godine održati trojni samit.

Jezik kojim se u zajedničkoj izjavi osuđuje ponašanje Kine stroži je od očekivanog i velika je vjerojatnost da će izazvati odgovor Pekinga, koji je vitalan trgovački partner i Južnoj Koreji i Japanu.

- S obzirom na opasno i agresivno ponašanje Narodne Republike Kine koja nezakonito prisvaja morski teritorij čemu smo nedavno svjedočili u Južnom Kineskom moru oštro osuđujemo svaki jednostrani pokušaj promjene status quo u vodama Indopacifika, navodi se u izjavi.

Preuzete obveze na prvom samitu u Camp Davidu važan je korak za Seul i Tokio koji imaju dugu povijest međusobnog neprijateljstva i nepovjerenja.

Yoon je citirao bivšeg američkog predsjednika Franklin D. Roosevelta koji je rekao da sloboda nije dana nego se za nju treba izboriti pa je dodao: Naše tri zemlje moraju biti čvrsto ujedinjene kako naša sloboda ne bi bila ugrožena".


Kina: Možete bojiti kosu u plavo, ali nikada nećete biti ZapadnjaciPeking je upozorio da američki napori za jačanje veza s Južnom Korejom i Japanom "mogu povećati napetosti i sukobe u regiji".

Kina vjeruje da je Washington pokušava izolirati diplomatski i vojno opkoliti.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi upozorio je na primjer nedavno Seul i Tokio: "Možete bojiti kosu u plavo i praviti se fini koliko god želite, nikada nećete biti Europljani ili Zapadnjaci, ne možete postati Zapadnjaci. Moramo znati gdje su nam korijeni."

Pozvao je Kinu, Južnu Koreju i Japan da "surađuju".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!