23:09 / 07.09.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Biden u New Yorku i New Jerseyu

Joe Biden u obilasku olujom opustošenog područja New Jerseya

Joe Biden u obilasku olujom opustošenog područja New Jerseya

Foto: Elizabeth Frantz / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden, koji je obišao New Jersey i New York kako bi se upoznao s razmjerima štete koju je prouzročila oluja Ida, pozvao je na brzu akciju protiv klimatskih promjena, stavljajući ponovno u fokus domaće teme nakon tjedana kaotičnog američkog povlačenja iz Afganistana.

Američki predsjednik je prvo doputovao u New Jersey, saveznu državu koja graniči s New Yorkom i koja je veoma stradala u prirodnoj katastrofi.


- Stručnjaci nas već desetljećima upozoravaju na ekstremne vremenske pojave. Mi se sada s njima suočavamo (...) Ne možemo se vratiti unatrag, ali možemo spriječiti da se stvari pogoršaju, rekao je Joe Biden prilikom susreta s mjesnim čelnicima u kriznom stožeru u okrugu Somersetu.


U razornim poplavama prošlog je tjedna poginulo 47 ljudi u američkom megapolisu i u okolici, a materijalna je šteta golema. Snimke newyorške podzemne željeznice u koju nadire bujica obišle su svijet.

- Šumski požari, uragani i poplave, ekstremne vremenske nepogode zahvaćaju sve dijelove Sjedinjenih Država, rekao je Biden.


Prošlog je petka američki predsjednik posjetio je Louisianu, prvu američku državu koju je oluja Ida opustošila dok je još imala snagu uragana.


Demokratski predsjednik istaknuo je da SAD mora što prije uložiti velika sredstva u borbi s klimatskim promjenama, posebno u dotrajalu infrastrukturu.


Joe Biden je pripremio dva velika investicijska programa, u infrastrukturu (ceste, mostove, elektromrežu) i u socijalne usluge (školstvo, zdravstvo) u ukupnom iznosu koji bi se mogao popeti na  5.000 milijarda dolara.


Još ih mora prihvatiti američki Kongres, što znači da se moraju pomiriti interesi nekih zastupnika republikanske oporbe, zahtjevi krajnje lijevog krila demokratske stranke i zabrinutost zastupnika centra u njegovoj vlastitoj stranci zbog visine planiranih troškova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!