Biden u subotu prijevremeno glasa za izbore 8. studenoga

29.10.2022.

20:23

Autor: Hina/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: LEAH MILLIS / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden u subotu će prijevremeno glasati na izborima na polovici mandata 8. studenoga, a pridružit će mu se njegova unuka Natalie, koja glasa prvi put, dok se demokrati bore za svaki glas.

Ankete pokazuju da bi demokrati mogli izgubiti kontrolu nad oba doma Kongresa, a nezadovoljstvo glasača zbog visoke inflacije kvari zamah kojem su se demokrati nadali u oštroj borbi s republikancima oko prava na pobačaj.

Odaziv birača - obično daleko niži na izborima u sredini mandata nego u godinama predsjedničkih izbora - bit će ključan čimbenik u onim državama u kojima je rezultat neizvjestan, a demokrati pozivaju birače da glasaju i ranije.

- Demokracija je doslovno, a ne figurativno, na glasačkom listiću ove godine, rekao je Biden pristašama na prikupljanju sredstava Demokratske stranke u petak u Philadelphiji.

Nazvao je ove izbore "najvažnijim međuizborima u našem životu".

- Budimo jasni: ovi izbori nisu referendum. To je izbor. Izbor između dvije uvelike različite vizije Amerike, rekao je Biden, obećavši kodificirati odluku Roe v. Wade kojom se legalizira pobačaj, a koju je Vrhovni sud poništio u lipnju - ako demokrati uspiju povećati svoj broj u Senatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!