11:52 / 06.06.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Biden uoči samita s Putinom: SAD će stajati uz europske saveznike

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Carlos Barria / REUTERS

Sjedinjene Države stajat će uz svoje europske saveznike protiv Rusije, obećao je američki predsjednik Joe Biden uoči prvog sastanka uživo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali je također rekao da ne traži sukob te da želi stabilan odnos i suradnju s Moskvom.

Biden putuje za Europu u srijedu i trebao bi prisustvovati samitima skupine G7 i NATO-a te održati sastanak s ruskim čelnikom u Ženevi 16. lipnja.

Samit će se održati u vrijeme najveće krize u odnosima SAD-a i Rusije posljednjih godina, s napetostima radi brojnih pitanja, od optužbi za hakiranje do optužbi za miješanje u izbore.

U članku za Washington Post koji je objavljen u subotu, američki predsjednik je obećao ojačati "demokratske saveze" Washingtona suočene s više kriza i sve jačih prijetnji iz Moskve i Pekinga.

- Stojimo ujedinjeni kako bismo odgovorili na izazove koje Rusija predstavlja za europsku sigurnost, počevši od njezine agresije na Ukrajinu, i neće biti sumnje u odlučnost SAD-a da brani naše demokratske vrijednosti koje ne možemo odvojiti od naših interesa, napisao je.

- Predsjednik Putin zna da se neću ustručavati odgovoriti na buduće štetne aktivnosti, naveo je Biden. "Kada se sastanemo, ponovno ću istaknuti predanost SAD-a, Europe i demokracije istomišljenika da istupe za ljudska prava i dostojanstvo."

Od preuzimanja dužnosti u siječnju, Biden je pojačao pritisak na Kremlj, a nazivanje Putina "ubojicom" naišlo je na oštre kritike u Moskvi.

No obojica lidera izrazila su nadu u poboljšanje odnosa, a ruski predsjednik je u petak rekao da očekuje "pozitivan" rezultat razgovora.

Biden je u članku istaknuo da Washington "ne traži sukob" ukazujući na nedavno produljenje sporazuma Novi START o smanjenju oružja kao dokaz njegove želje za smanjenjem napetosti.

- Želimo stabilan i predvidljiv odnos u kojemu možemo surađivati s Rusijom na pitanjima poput strateške stabilnosti i kontrole naoružanja, napisao je američki predsjednik.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!