07:18 / 04.11.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

"Biden vodi s 30-ak elektorskih glasova, utrku će odlučiti tri države"

-

-

Foto: - / -

Bez Floride za Trumpa bi ova utrka bila izgubljena, rekla je HRT-ova dopisnica iz Washingtona Branka Slavica
U ovom trenutku u američkim predsjedničkim izborima Joe Biden prema medijskim projekcijama vodi s 30-ak elektorskih glasova, a za Donalda Trumpa jako je važno da je osvojio Floridu, bez Floride za njega ova bi utrka bila izgubljena, rekla je HRT-ova dopisnica iz Washingtona Branka Slavica danas u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

➡️ Sve o američkim predsjedničkim izborima

- Prema projekcijama Trump je osvojio i Ohio, a znamo da bez Ohija republikanac ne može pobijediti na predsjedničkim izborima. Za Bidena je važno što je osvojio Arizonu, to je savezna država u kojoj je 2016. pobijedio Trump. U onim najvažnijim, odlučujućim saveznim državama, u kojima birači mijenjaju stranu, to su Pennsylvania, Wisconsin i Michigan, uglavnom su glasovali za Demokrate do 2016. kad ih je Trump obrnuo na svoju stranu, tu još uvijek ne znamo tko je pobjednik, to će zapravo biti države koje će odlučiti ovu utrku. Važno je reći da prema nekim prvim projekcijama Trump vodi u Wisconsinu, Michiganu i Pennsylvaniji, gdje zapravo nije prebrojano dovoljno glasova i gdje će glasovi pristizati još i u petak, rekla je Slavica.

Do današnjeg izbornog dana, navela je, glasalo je gotovo 100 milijuna Amerikanaca, a na sam dan, u utorak, predviđa se da ih je oko 50 milijuna izašlo na izbore, što bi značilo da su ovo izbori s povijesno velikom izlaznošću, možda najvećom od 1908. godine.

Slavica je rekla da je ovi izbori u jednom aspektu podsjećaju na izbore 2016. - i tada su sve ankete prije izbora davale prednosti Hillary Clinton, a sad se očekivalo da Biden pomete Trumpa, no to se nije dogodilo.

- Vrlo tijesna, vrlo neizvjesna utrka, rekla je Slavica.

Podsjetila je kako je Clinton imala 3 milijuna više glasova birača, ali manje elektorskih glasova od Trumpa - takvo nepodudaranje dogodilo se samo pet puta u povijesti američkih izbora. Glasovi birača na izborima, naime, zapravo idu prema elektorima, kojih svaka država ima onoliko koliko ima zastupnika i senatora u Kongresu, i ti elektori zapravo glasaju ispred birača.

- Očevi domovine nisu imali povjerenja da puk, narod, može izabrati najbolje, a nisu htjeli da Kongres bira predsjednika, i onda su napravili jedno takvo kompromisno rješenje koje je zaista komplicirano, i ti elektori, koji su zapravo ugledni članovi stranaka i obični ljudi, biraju se natječajem, oni biraju ispred birača, objasnila je Slavica.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!