07:12 / 12.05.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Biden: Vrhovni sud bi nakon odluke o pobačaju mogao krenuti na istospolne brakove

"Vrhovni sud bi nakon odluke o pobačaju mogao krenuti na istospolne brakove"

"Vrhovni sud bi nakon odluke o pobačaju mogao krenuti na istospolne brakove"

Foto: - / Shutterstock

Nacrt odluke američkog Vrhovnog suda o pobačaju, koji je procurio u javnost ranije ovog mjeseca, mogao bi značiti da će taj sud nakon prava na pobačaj krenuti i na istospolne brakove, pravo na kontracepciju i druga prava, izjavio je jučer američki predsjednik Joe Biden.

- Zapamtite moje riječi: oni će krenuti na (...) odluku Vrhovnog suda o pravu na istospolne brakove, rekao je Biden u obraćanju skupini donatora u Chicagu, dodavši kako je kontracepcija također na udaru.

- Te će odluke biti dostupne svima i izazvat će dodatne podjele u Sjedinjenim Državama. Svađat ćemo se oko stvari oko kojih se ne bismo trebali svađati, dodao je američki predsjednik.

Nakon što je početkom mjeseca u javnost procurio nacrt većinskog mišljenja sudskog vijeća koji sugerira da bi Vrhovni sud uskoro mogao poništiti presudu Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji, Biden je prošli tjedan apelirao na birače da zaštite pravo na pobačaj glasanjem na izborima u studenome za kandidate koji to pravo podržavaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!