Biden zabranio predsjedniku Nikaragve i njegovim ministrima ulazak u SAD

16.11.2021.

22:23

Autor: HRT/Hina/AFP

Daniel Ortega

Daniel Ortega

Foto: Oswaldo Rivas / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden zabranio je u utorak predsjedniku Nikaragve Danielu Ortegi, njegovoj supruzi i potpredsjednici Rosario Murillo te brojnim ministrima i dužnosnicima ulazak u Sjedinjene Države proglasom u obliku oštre optužnice protiv njihovih "napada" na demokraciju.

- Represija i zlouporaba Ortegine vlade kao i onih koji ga podržavaju nalažu Sjedinjenim Državama da djeluju. Odlučio sam da je u interesu SAD-a da zabrani ulazak u Sjedinjene Države članovima nikaragvanske vlade, koju vodi Daniel Ortega, uključujući njegovu suprugu i potpredsjednicu Rosario Murillo i svima koji su povezani s podrivanjem demokratskih institucija zemlje, naveo je američki predsjednik u tekstu objavljenom nakon spornih izbora 7. studenoga na kojima je Ortega ostao na čelu zemlje.

Na vrlo dugom popisu nepoželjnih osoba su i neki zastupnici, članovi vade, gradonačelnici i njihovi zamjenici optuženi da su "kršili ljudska prava i kažnjavali mirne prosvjednike", kao i niz visokih dužnosnika službi sigurnosti, vladinih agencija, zatvorske uprave, pravosudnog sustava i ministarstva unutarnjih poslova. Suprugama i djeci sankcionirah također je zabranjen ulazak na američki teritorij.

Američko ministarstvo financija već je u ponedjeljak najavilo financijske sankcije Uredu saveznog tužitelja Nikaragve i devetorici visokih dužnosnika zemlje "kao odgovor na lažne izbore koje su organizirali predsjednik Daniel Ortega i potpredsjednica Rosario Murillo".

Na izborima 7. studenoga nije sudjelovala oporba, jer su glavni protivnici predsjednika zatočeni. Predsjednik Biden je odmah izbore koji su omogućili četvrti Ortegin mandat nazvao "komedijom".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!