Biden zabrinut zbog stanja u Izraelu, Netanyahu mu oštro odgovorio

29.03.2023.

12:10

Autor: HRT

Američki predsjednik Joe Biden zabrinut je zbog stanja u Izraelu i nada se da će premijer Benjamin Netanjahu odustati od najavljene reforme pravosuđa.

Poput mnogih koji snažno podupiru Izrael vrlo sam zabrinut. Zabrinjava me i da neće shvatiti da ne mogu nastaviti ovim putem. I to sam jasno stavio do znanja. Nadam se da će premijer Benjamin Netanyahu djelovati tako da pokuša pronaći istinski kompromis, ali to ćemo tek vidjeti, izjavio je Joe Biden.

Nakon masovnih prosvjeda proteklih 12 tjedana, Netanyahu je najavio privremenu obustavu kontroverznih planova, ali nije od njih odustao. Dok ih oporba smatra upletanjem u pravosuđe i pokušajem da se smanje ovlasti pravosudne vlasti u korist izvršne, Netanyahu, kojem se sudi za korupciju, tvrdi da bi ta reforma unaprijedila demokraciju. Odgovorio je i američkom predsjedniku putem Twittera.

- Izrael je suverena zemlja koja svoje odluke donosi voljom naroda, a ne na temelju pritisaka iz inozemstva, uključujući one od najboljih prijatelja. (...) Moja administracija predana je jačanju demokracije vraćanjem odgovarajuće ravnoteže trodiobi vlasti, što nastojimo postići putem širokog konsenzusa, poručio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!