Biden zahvalio CIA-i što je upozorila svijet na planove Putina za Ukrajinu

09.07.2022.

01:30

Autor: HRT/Hina

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden u petak je u sjedištu Središnje obavještajne agencije-CIA zahvalio osoblju te agencije što su upozorili svijet na planove ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i pozdravio ono što je nazvao "tihom hrabrošću američkih špijuna".

Za obavještajne podatke koje je prikupila CIA, Biden je istaknuo da su razotkrili Putinove planove i omogućili Washingtonu da upozori druge zemlje na rat.

Prije ruske invazije 24. veljače, dok je Rusija gomilala više od 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici, Putin je više puta optužio Sjedinjene Države i druge zapadne sile da su namjerno kreirale scenarij kako bi namamili Moskvu u rat, a Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom".

Bidenov govor oštra je suprotnost govoru bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je svoj prvi govor kao predsjednik održao u sjedištu CIA-e, gdje je kritizirao medije i svoje političke protivnike ispred "zida zvijezda" koji je obilježavao desetke agenata CIA-e koji su poginuli na dužnosti. Biden je primijetio i da su ove godine zidu dodane dvije zvijezde.

- Vaše zdravlje i dobrobit od ključne su važnosti za mene i za vaše vodstvo ovdje u CIA-i, rekao je među ostalim Biden na obilježavanju 75. godišnjice CIA-e.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!