08:48 / 26.02.2022.

Autor: HRT

Biden zatražio pomoć za Ukrajinu u vrijednosti od 6 mlrd. USD

Dopisnica Branka Slavica

Dopisnica Branka Slavica

Foto: HRT / HTV

Rusija je sinoć vetom zaustavila usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se iskazivalo "žaljenje" zbog njezine invazije na Ukrajinu. U tome je, međutim, ostala izolirana. Branka Slavica, dopisnica HTV-a iz SAD-a, kazala je da se sada očekuje da ova rezolucija ide pred Opću skupštinu UN-a, gdje velike sile nemaju mogućnost veta. 


Također se očekuje da rezolucija bude prihvaćena velikim brojem glasova. To se i dogodilo 2014. nakon prvog napada Rusije na Ukrajinu. Indikativno je da Rusija ostaje sve usamljenija u UN-u. Rezoluciju, koja je sinoć odbijena u Vijeću sigurnosti, podržalo je 87 država članica UN-a no one dakako nisu članice Vijeća sigurnosti, ali su htjele dati do znanja da podržavaju osudu ruske agresije na Ukrajinu te da se Rusija smjesta povuče iz Ukrajine. 

Kina se ovoga puta nije svrstala uz Rusiju. Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su suzdržani, a Brazil je glasovao za rezoluciju. Te zemlje su u ranijim raspravama o Ukrajini bile suzdržane, ali je bilo jasno da drže stranu Rusiji. To je velika promjena, pa tako Rusija na svjetskoj političkoj pozornici ostaje sve usamljenija. 

Noćas je Bijela kuća uvela sankcije Vladimiru Putinu i Sergeju Lavrovu. To je vrlo indikativno, jer je Kremlj ranije rekao da ako dođe do toga da će to značiti prekid odnosa između SAD-a i Rusije. Njihova imovina je zamrznuta, iako zapravo nitko ne zna kolika je ona. Opće je poznato da je bogatstvo Vladimira Putina skriveno pod imenima njegovih prijatelja i članova njegove obitelji. Putinu je zabranjen i dolazak u SAD. To je simbolična gesta, ali vrlo važna. 

Biden je zatražio pomoć za Ukrajinu. Radi se o velikom iznosu. U 2021. godini je SAD odvojio 650 mil. USD za Ukrajinu. Ovoga puta američki predsjednik traži paket veći od 6 mlrd. USD. Taj paket je podijeljen u dva dijela i ima više ciljeva. Tako bi 2,9 mlrd. USD otišlo na sigurnosnu i humanitarnu pomoć, potrebe ekonomske stabilizacije Ukrajine i regionalne napore u borbi protiv ruskih kibernetičkih napada. Dio tog novca išao bi i kao pomoć državama koje će primiti izbjeglice iz Ukrajine. Procjenjuje se da bi izbjeglički val mogao imati pet milijuna ljudi. Drugi dio bi išao Pentagonu za vojnu pomoć Ukrajini u različitim oblicima. Očekuje se da Kongres da zeleno svjetlo ovome prijedlogu, kazala je Branka Slavica javljajući se iz SAD-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!