22:42 / 16.11.2020.

Autor: Hina/HRT

Biden želi otvoriti tri milijuna "dobro plaćenih" radnih mjesta

REUTERS/Kevin Lamarque

REUTERS/Kevin Lamarque

Foto: - / REUTERS

Ako će trebati čekati do 20. siječnja, dan prisege sljedećeg predsjednika kako bi se počelo planirati, izgubit ćemo mjesec i pol dana - rekao je Biden.
Suočen s novim ograničenjima čija je svrha obuzdavanje pandemije covida-19, novoizabrani američki predsjednik Joe Biden  je ocijenio da gospodarstvu treba "trenutačna podrška".

-
Plan nam je otvoriti milijune dobro plaćenih radnih mjesta u prerađivačkoj industriji, automobilskoj industriji, općenito u proizvodnji, tehnologijama koje će nam trebati u budućnosti da bismo bili konkurentni u svijetu. Kupovat ćemo američke proizvode - rekao je u govoru o gospodarstvu u Wilmingtonu.

Potvrdio je da će velike tvrtke i bogati Amerikanci plaćati odgovarajući porez, i da namjerava uvesti minimalnu satnicu od 15 dolara.

Trump na Twitteru: Pobijedio sam na izborima!

Biden je također upozorio na opasnost od dodatnih smrtnih ishoda covida-19 ako Donald Trump i njegova vlada odbijaju koordinaciju s demokratskom ekipom pozvanom jamčiti tranziciju u Bijeloj kući.

- Bez savjetovanja dviju ekipa koje se nasljeđuju na izvršnoj vlasti, moguće je da umre više ljudi - upozorio je Biden i naglasio hitnu potrebu pripreme raspodjele cjepiva čim bude na raspolaganju.

- Ako će trebati čekati do 20. siječnja, dan prisege sljedećeg predsjednika kako bi se počelo planirati, izgubit ćemo mjesec i pol dana - rekao je Biden.

- Nužno je da koordinacija krene sada. Sada ili što je prije moguće - inzistirao je.

Odbijanjem priznanja izbornog poraza, Trump izaziva zabrinutosti i prekida tradiciju prema kojoj se novoizabrani predsjednik uključuje, barem kao promatrač, u donošenje važnih odluka u prijelaznom razdoblju u Bijeloj kući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!