Bidena podupire 40 posto birača; zabrinutost zbog imigracija

09.05.2023.

20:59

Autor: V.K./HRT/Hina

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Leah Millis / REUTERS

Američkog predsjednika Joea Bidena podpuire 40 posto birača, gotovo najmanje u dosadašnjem mandatu, a Amerikanci su nezadovoljni njegovim pristupom prema imigraciji i inflaciji, pokazuje novo istraživanje Reuters/Ipsos.

Anketa je pokazala neznatni rast Bidenove popularnosti u odnosu na travanj kada je 39 posto ispitanika odobravalo njegove poteze.

Gospodarstvo je i nadalje najvažnije pitanje američkim biračima u vrijeme visoke inflacije i nastojanja centralne banke da se cijenama suprotstave podizanjem kamatnih stopa, a što poskupljuje zajmove za nekretnine i automobile.

U četvrtak istječu propisi koji su bili na snazi u vrijeme pandemije covid-19, a koji su ograničavali ulazak potencijalnih azilanata u Sjedinjene Države i ta činjenica izvor je dodatne zabrinutosti američkih birača.

Prema anketi, 54 posto ispitanika - od kojih 77 posto republikanca i 34 posto demokrata - protivi se povećanju broja imigranata kojima će se dopustiti ulazak u SAD.

Šezdeset šest ispitanika slaže se s odlukom o slanju američkih vojnika na granicu kako bi pomogli pograničnoj službi.

Pentagon je objavio u svibnju da će Bidenova vlada privremeno poslati 1500 dodatnih vojnika kako bi pomogli čuvati granicu kada se ukinu ograničenja kakva su bila na snazi u vrijeme pandemije.

Biden se želi natjecati iduće godina za drugi mandat i u toj kampanji useljavanje će biti bitno pitanje. Republikanci optužuju Bidena da je premekan prema useljavanju, no njegova vlada sada je odlučila poslati dodatne vojnike da pomognu čuvati granicu.

Republikanac koji ima najviše izgleda da izbori stranačku nominaciju za predsjedničku utrku, bivši predsjednik Donald Trump, stavio je suzbijanje ilegalne imigracije u središte svoje politike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!