12:37 / 31.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Bidenov plan ulaganja u infrastrukturu

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Tom Brenner / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden predložit će u srijedu dva bilijuna američkih dolara vrijedan plan ulaganja u infrastrukturu kojim se želi modernizirati američku prometnu mrežu, što će otvoriti milijune radnih mjesta i omogućiti zemlji da bude uspješnija od Kine.

Prva faza plana koji će Joe Biden predstaviti u Pittsburghu obuhvatit će velika ulaganja u razdoblju od osam godina.


Plan predviđa ulaganje 620 milijardi dolara u transport, uključujući obnovu 32.000 kilometara cesta i autocesta, popravak tisuća mostova i dvostruko veća savezna izdvajanja za javni prijevoz.


Biden želi da taj plan bude jedna od njegovih glavnih politika.


Ulaganja će se djelomično pokriti povećanjem korporativnog poreza s 21 na 28 %. 


- Predsjednik predlaže da se iz temelja reformira zakon o korporativnom porezu kako bi poticao otvaranje radnih mjesta i ulaganja te osigurao da velike korporacije plaćaju svoj pravedni dio, rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije. 


Novi prijedlog zakona dolazi nedugo nakon što je Kongres prihvatio gotovo dva bilijuna dolara vrijedan program poticaja gospodarstvu zbog pandemije COVID-a.


Bidenov plan predviđa i poticanje revolucije električnih automobila izgradnjom mreže 500.000 punionica, zamjenom 50.000 javnih vozila na dizel i elektrifikacijom 20 % školskih autobusa.


Infrastrukturu se želi učiniti otpornijom na klimatske promjene 


Budući da velik dio američke infrastrukture potječe iz 1950-ih, mnogi Amerikanci sanjaju o novim cestama, mostovima, prugama i zračnim lukama, no politički konsenzus o ostvarenju Bidenova plana bit će teško postići.


I Barack Obama i Donald Trump imali su velike ambicije i dali su velika obećanja u tom pogledu, ali nisu mnogo postigli. 

Glavno pitanje je tko će to platiti.


- Mislim da se sada pruža velika prilika da se osigura potpora obiju stranaka za veliku, smjelu viziju kad je riječ o infrastrukturi, rekao je ministar prometa Pete Buttigieg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!