Bidenova administracija obećala da će posvuda braniti ljudska prava

30.03.2021.

23:55

Autor: B.A./Hina/HRT

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Leah Millis / REUTERS

Američka administracija Joea Bidena obećala je u utorak da će braniti ljudska prava "posvuda" u svijetu, i kod partnera Sjedinjenih Država, čime obilježava prekid sa selektivnom i "tihom" diplomacijom Donalda Trumpa.

- Trend ljudskih prava i dalje se kreće u krivom smjeru u svim dijelovima svijeta, istaknuo je državni tajnik Antony Blinken tijekom predstavljanja godišnjeg izvješća američke diplomacije o toj temi.


On je inzistirao na "genocidu nad većinski muslimanskim Ujgurima u kineskoj regiji Xinjiang i na represiji koju provode mjanmarske oružane snage nad prosvjednicima koji upozoravaju na državni udar u veljači. Ali spomenuo je i uhićenja oporbe u Rusiji, nasilje nad prosvjednicima u Bjelorusiji, zlostavljanje stanovnika Jemena, zločine u etiopskoj regiji Tigre i pogubljenja, prisilne nestanke i mučenja koja provodi sirijski režim".


Ali nije najavio nikakve kaznene mjere, dok sankcije Kini i Mjanmaru nisu donijele nikakav rezultat osim protusankcija Pekinga.


- Upotrijebit ćemo sve alate naše diplomacije za obranu ljudskih prava i da počinitelji odgovaraju za zlostavljanja, upozorio je Blinken i precizirao da će Washington uvijek pokušati voditi akcije zajedno sa saveznicima, poput nedavno protiv Rusije, Mjanmara i Kine.


Jamčio je da će se Bidenova administracija "usprotiviti kršenju ljudskih prava svuda gdje se ona događaju, bez obzira jesu li počinitelji protivnici ili partneri".


Od stupanja na vlast u siječnju, demokratska vlada pokušava pokazati da su joj ljudska prava u središtu njezine diplomacije i ne oklijeva upozoravati na odluke zemalja poput Turske. Kao i svake godine godišnje izvješće o ljudskim pravima nabraja zlostavljanja koja čine ključni partneri Washingtona, poput Egipta, Indije ili Saudijske Arabije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!