Bidenova administracija pozvat će Amerikance na docjepljivanje

21.08.2023.

07:21

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Emily Elconin / REUTERS

Bidenova administracija planira pozvati sve Amerikance da ove jeseni dobiju dodatnu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19, kako bi se suprotstavili novom valu zaraze, izjavio je u nedjelju jedan dužnosnik u Bijeloj kući.

Dužnosnik je rekao da Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvješćuju o porastu infekcija i prijema u bolnice zbog širenja zaraze koronavirusom, ali dodao i da je ukupan broj zaraženih i dalje nizak.


U četvrtak su iz Moderne poručili kako početni podaci pokazuju da je njezino novo cjepivo protiv COVID-a učinkovito protiv podvarijanti virusa "Eris" i "Fornax" kod zaraženih osoba. Moderna, Novavax, Pfizer i njemački partner BioNTech SE stvorili su verzije svojih cjepiva protiv COVID-a usmjerenih na podvarijantu XBB.1.5.


U očekivanju odobrenja zdravstvenih regulatora u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi, tvrtke očekuju da će nove inačice cjepiva biti dostupne u nadolazećim tjednima za jesensku sezonu cijepljenja.


- Poticat ćemo sve Amerikance da uz cjepiva protiv gripe i respiratornog sincicijskog virusa dobiju i nove doze za zaštitu od koronavirusa, rekao je dužnosnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!