20:39 / 18.08.2021.

Autor: Hina/I.B.

Bidenova administracija preporuča treću dozu cjepiva nakon 8 mjeseci

Distribucija cjepiva

Distribucija cjepiva

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Bidenova administracija preporučila je građanima koji su u potpunosti cijepljeni protiv covida-19 da prime i treću dozu cjepiva u cilju bolje zaštite od delta varijante virusa koja se brzo širi zemljom.

- Na osnovi naše najnovije procjene, sadašnja zaštita od teške bolesti, hospitalizacije i smrti mogla bi se smanjiti u mjesecima koji dolaze, posebno među onima koji su izloženi većem riziku ili su cijepljeni u ranijim fazama programa cijepljenja, priopćili su zdravstveni dužnosnici Bidenove administracije.

- Iz tog razloga, zaključili smo da će biti potrebna booster doza kako bi se maksimizirala zaštita od cjepiva i produljilo njezino trajanje, dodali su.

U priopćenju se navodi da zdravstveni dužnosnici preporučuju da se booster dozu primi osam mjeseci nakon druge doze cjepiva.

To će biti moguće od 20. rujna, nakon što Agencija za hranu i lijekove (FDA) ocijeni učinkovitost i sigurnost treće doze Pifzerova i Modernina cjepiva.

Booster dozu trebat će i oni koji su primili Johnson&Johnsonovo cjepivo koje se daje u jednoj dozi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!