Bidenovi demokrati sve bliže zadržavanju kontrole nad Senatom

12.11.2022.

20:43

Autor: Elizabeta Gojan/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Tasos Katopodis / Reuters

Završeno je prebrojavanje glasova u jednoj od tri sporne američke savezne države u izborima za Senat. U Arizoni je pobijedio demokrat Mark Kelly čime su demokrati i republikanci sada su izjednačeni u utrci za Senat. Dosadašnji rezultati pokazuju da su republikanci daleko od očekivanog rezultata unatoč Bidenovom niskom rejtingu i frustraciji birača zbog najviše inflacije u posljednjih 40 godina.

Demokrati američkog predsjednika Joea Bidena sve su bliže zadržavanju kontrole nad Senatom. Mark Kelly, demokratski senator Arizone, reizabran je na tu poziciju, osvojivši više glasova od protukandidata iz Republikanske stranke, investitora Blakea Mastersa. Tako je bivši astronaut omogućio demokratima da prvi put nakon 70 godina u donjem domu Kongresa, Senatu, imaju oba mjesta koja predstavljaju saveznu državu Arizonu. 

- Sada imamo više posla. Obitelji se bore i često si ne mogu priuštiti gorivo ili lijekove na recept. Dakle, radio sam s republikancima kako bismo vratili proizvodnju u Ameriku i tako smanjili troškove. A kada su demokrati u krivu, kao na granici, prozivam ih zbog toga, jer ću se uvijek zalagati za Arizonu, rekao je Mark Kelly, demokratski senator Arizone.

- Budimo jasni. Najveća prijetnja umirovljenju starijih osoba danas je golema inflacija koju su izazvali Joe Biden i Mark Kelly, istaknuo je Blake Masters, poraženi republikanski kandidat za senatora Arizone.

Demokrati i republikanci trenutačno su izjednačeni u utrci za Senat - 49 je jednih, 49 drugih. Sada sve ovisi o rezultatima u Nevadi, gdje je prebrojavanje glasova izjednačeno. Demokratska senatorica Catherine Cortez Masto bila je neznatno iza republikanca Adama Laxalta, ali s preostalih desecima tisuća neprebrojanih glasačkih listića koji su uglavnom iz urbanih jezgri države, ima razloga za optimizam. U Georgiji se, pak, 06. prosinca, ipak održava drugi krug izbora.

- Mogu vam obećati ovo - ne idem u Washington sklapati prijateljstva. Idem u Washington obaviti svoj posao, naglasio je Herschel Walker, republikanski kandidat za senatora Georgie.

Demokratima treba još jedno mjesto za kontrolu Senata u sljedeće dvije godine, budući da potpredsjednica Kamala Harris može dati odlučujući glas u njihovo ime.

Kontrola nad Senatom - oblikovat će politiku predsjednika Joea Bidena u preostale dvije godine na dužnosti. Njegovi demokrati izbjegli su povijesne trendove ograničivši svoje gubitke, ostavljajući republikance, koji su očekivali veliku pobjedu - šokirane. Republikanci, doduše, trenutačno imaju 20 mandata više, ali za većinu u donjem, Zastupničkom domu, treba ih još sedam mandata. Za sada nedostaju rezultati za 32 zastupnička mjesta. 

Pa, iako odnosi snaga u Kongresu još nisu jasni, u Republikanskoj stranci raste interna kritika na račun bivšeg predsjednika Donalda Trumpa

Sve je glasnije pitanje njegove popularnosti, iako je za 15. studeni najavio važnu objavu, što je protumačeno kao najava njegove predsjedničke kandidature. Oči su sada uperene u novu republikansku zvijezdu, također tvrde desnice, guvernera Floride Rona DeSantisa. Njegova povijesna pobjeda dovela ga je u izravnu koliziju s bivšim predsjednikom i stanovnikom Floride, Donaldom Trumpom - pa se očekuje i njegova kandidatura za predsjednika 2024. godine.

- Nastavit ćemo priznavati da u državi Floridi roditelji imaju temeljnu ulogu u obrazovanju, zdravstvenoj skrbi i dobrobiti svoje djece. Od toga nećemo odstupiti. Nije me briga što govore korporativni mediji. Nije me briga što Hollywood kaže. Nije me briga što kažu velike korporacije. Ovdje stojim, ne odustajem, naglasio je Ron DeSntis, guverner Floride.

Iz redova demokrata, kako sada stvari stoje, sigurni je kandidat na izborima 2024. - trenutačni stanovnik Bijele kuće - Joe Biden, koji kani krenuti u borbu za drugi mandat.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!