21:33 / 13.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

Bidenu 306 elektora, Trumpu 232

Foto: Jonathan Ernst/REUTERS i Carlos Barria/ REUTERS, arhiva

Foto: Jonathan Ernst/REUTERS i Carlos Barria/ REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Bidenova rodna Pennsylvania dala mu je u subotu 20 elektorskih glasova, čime je prešao magični broj 270.
Demokrat Joe Biden pobijedio je aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa u Georgiji, dok je Trump osvojio Sjevernu Karolinu. Time je Biden dobio ukupno 306, a Trump 232 elektora, objavio je Edison Research svoje projekcije.  Trump prvi puta u javnosti nakon proglašenja Bidenove pobjede
➡️ Biden osvojio Arizonu i povećao prednost pred Trumpom
➡️ Sudovi: Mogućnost da sudovi okrenu u Trumpovu korist minimalna

Donald Trump nije priznao poraz ni šest dana nakon što su mediji objavili da je Joe Biden osvojio više od 270 glasova elektora, koliko je potrebno za pobjedu na predsjedničkim izborima, i umjesto toga pokušava pravnim sredstvima osporiti rezultate izbora.

Bidenova rodna Pennsylvania dala mu je u subotu 20 elektorskih glasova,  čime je prešao magični broj 270.

Biden (77) će 20. siječnja 2021. prisegnuti za 46. predsjednika Sjedinjenih Država i ući u povijest kao najstariji izabrani američki predsjednik.

Biden će sljedeći tjedan dobiti informacije od stručnjaka za nacionalnu sigurnost

Bidena će sljedeći tjedan stručnjaci za nacionalnu sigurnost izvijestiti o svim relevantnim pitanjima, rekla je danas članica Bidenovog tranzicijskog tima Jen Psaki. Naglasila je da prazan hod koji je nastao zbog kašnjenja s prijenosom vlasti "može predstavljati sigurnosni rizik za Ameriku", prenio je Reuters.

Bidenov tim pokušava organizirati preuzimanje vlasti, iako je dosadašnji predsjednik Donald Trump odbio priznati poraz na predsjedničkim izborima 3. studenoga. Psaki je rekla da to što Biden ne dobiva obavještajne podatke može nanijeti štetu izabranom predsjedniku kada bude počeo  obavljati funkciju.

- Prošlo je šest dana, ali kako svaki dan prođe, postajemo zabrinutiji, jer naša sigurnosna mreža i predsjednik nemaju pristup podacima o našem angažmanu širom svijeta, dodala je Psaki.

Ona je navela izvješće povjerenstva za napad 11. rujna u kojem se kaže da je upravo usporen prijenos vlasti 2000. bio jedan od razloga što dužnosnici nisu bili dobro pripremljeni za terorističke napade koji su pogodili SAD.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!