12:47 / 17.11.2020.

Autor: M.M./Hina

BiH: 1255 novozaraženih i 69 umrlih

Ilustracija (Armin Durgut/PIXSELL)

Ilustracija (Armin Durgut/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U BiH je do sada od posljedica zaraze koronavirusom umrla 2041 osoba, a od početka epidemije u ožujku zaraza je potvrđena kod gotovo 74 tisuće osoba.
U Bosni i Hercegovini potvrđeno je novih 1255 slučajeva zaraze koronavirusom te 69 smrtnih slučajeva. Zdravstvene vlasti strahuju zbog mogućeg dramatičnog povećanja tih brojeva zbog mnogih okupljanja vezanih za lokalne izbore koji su održani proteklog vikenda.

➡️ COVID-19 - najnovije informacije

Od ponedjeljka su provedena testiranja na više od 3600 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 845 osoba iz Federacije BiH, kod 362 iz Republike Srpske te kod 48 iz distrikta Brčko.

Federacija nastavlja bilježiti velik dnevni broj umrlih pa su u tom entitetu u protekla 24 sata registrirana čak 53 smrtna slučaja, a u RS-u 15. Još je jedan oboljeli umro u Brčkom.

Među preminulima je i istaknuti liječnik infektolog iz Tuzle Jovan Petković (62) koji se na poslu zarazio koronavirusom i umro dok je bio na liječenju u klinici u kojoj je bio zaposlen.

Opraštajući se od Petkovića, njegovi kolege su istaknuli da je on proteklih mjeseci dao izniman doprinos baš u spašavanju osoba koje su zaražene koronavirusom.

U BiH je do sada od posljedica zaraze koronavirusom umrla 2041 osoba, a od početka epidemije u ožujku zaraza je potvrđena kod gotovo 74 tisuće osoba.

U proteklih deset dana dnevni broj zaraženih varirao je između 1200 i više od 1900, no nedjeljni lokalni izbori mogli bi prouzročiti povećanje, koje će biti dodatan pritisak na ionako preopterećen zdravstveni sektor.

- Nadamo se da neće biti nekih velikih skokova, osim u onim mjestima gdje su bile masovne kampanje i okupljanja, kazao je pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez aludirajući na činjenicu da je bilo previše rizičnih okupljanja nakon objave rezultata, unatoč propisanim ograničenjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!