14:06 / 27.08.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

BiH: 16 pripadnika kriminalne skupine optuženo za krijumčarenje migranata

BiH: 16 pripadnika kriminalne skupine optuženo za krijumčarenje migranata

BiH: 16 pripadnika kriminalne skupine optuženo za krijumčarenje migranata

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignuo je optužnicu protiv 16 osoba koje tereti da su kao pripadnici kriminalne skupine organizirali krijumčarenje stotina ilegalnih migranata preko granice te zemlje ka Hrvatskoj. 

Prvooptuženi koji je u pritvoru i označen organizatorom i vođom ove kriminalne skupine je državljanin Pakistana Ahmed Ifthkar (44), a ostali su državljani BiH.

Iz Tužiteljstva BiH ističu kako je riječ o najvećoj optužnici za krijumčarenje migranata koju su do sada podignuli.

Optužene se tereti da su u razdoblju od rujna do početka prosinca 2020., djelujući kao organizirana skupina u cilju stjecanja imovinske koristi, prokrijumčarili najmanje 850 migranata iz BiH na područje Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

Ilegalno prebacivanje migranata preko granice članovi kriminalne skupine naplaćivali su od njihovih obitelji u inozemstvu.

Optužnica sadrži cijeli niz počinjenih kaznenih djela, a najteže je trgovina ljudima.

Tužiteljstvo je Sudu BiH predložilo da naloži oduzimanje motornih vozila i drugih predmeta koje su optuženi koristili za počinjenje kaznenih djela, a za prvooptuženog Iftkhara predloženo je produljenje mjere pritvora nakon potvrđivanja optužnice.

Kako je istaknuto u priopćenju Tužiteljstva BiH, ova je kriminalna skupina otkrivena i razbijena u suradnji s inozemnim policijskim agencijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!