BiH: 30 godina bitke za Sarajevo podsjetnik na duboke podjele u zemlji

03.05.2022.

12:48

Autor: V.K./HRT/Hina

30 godina bitke za Sarajevo

30 godina bitke za Sarajevo

Foto: Armin Durgut / Pixsell

U Sarajevu je utorak obilježeno 30 godina od prve velike bitke za taj grad u ratu vođenom od 1992. do 1995. godine, a odvojena okupljanja i odavanje počasti poginulima ponovo su pokazala koliko su i danas duboke etničke podjele u BiH.


Članovi bošnjačke organizacije "Zelene beretke" prvi su se okupili na mjestu na kojemu je 3. svibnja 1992. godine došlo do sukoba tadašnjih branitelja BiH i pripadnika JNA koji su pokušali napustiti Sarajevo uzevši pri tom za taoca tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića.

Njega je JNA zarobila dan ranije u zračnoj luci pri povratku s mirovnih pregovora u Lisabonu a potom je uz posredovanje UN-a dogovorena njegova razmjena za vojnike i časnike predvođene generalom Milutinom Kukanjcem iz zapovjedništva dotadašnje Druge armijske oblasti JNA u starom dijelu Sarajeva, tada već u potpunom okruženju srpskih paravojnih snaga.

Sve se to zbivalo nakon što je 2. svibnja Sarajevo bilo izvrgnuo teškim topničkim napadima a JNA je pokušala neuspjeli tenkovski prodor u grad kao i zauzimanje zgrade Predsjedništva BiH.

Pri prolasku kolone s više od 200 naoružanih pripadnika JNA kroz tadašnju Dobrovoljačku ulicu 3. svibnja došlo je do sukoba s pripadnicima teritorijalne obrane i civilne policije BiH.

Zbog tog događaja je Tužiteljstvo BiH potkraj travnja podignulo optužnicu za ratne zločine protiv deset bivših bošnjačkih političkih, vojnih i policijskih dužnosnika koje sada tereti da su potaknuli napad na "nebranjenu vojno-civilnu kolonu" te da nisu spriječili ubojstva i ranjavanja vojnika i civila kao i da nisu kaznili počinitelje.

Tužiteljstvo BiH navodi da je osam osoba iz kolone ubijeno a popis optuženih predvodi ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić.

Predsjednik "Zelenih beretki" Muhamed Švrakić u utorak je kazao je kako se braniteljima sada ovakvom optužnicom nanosi nova nepravda jer ih se pokušava izjednačiti s agresorom.

- Dobrovoljačka je bila legitimni vojni cilj, ustvrdio je Švrakić kazavši kako se nisu mogla prihvatiti jamstva za prolazak kolone koje je dao Izetbegović jer je on tada praktično bio zarobljenik u rukama JNA.

Švrakić je kazao kako pravosuđe BiH ali i Srbije sada branitelje prave budalama te je pozvao vlasti u njegovoj zemlji da prekinu sve odnose sa Srbijom dok pravosuđe te države ne prestane kazneno progoniti branitelje BiH.

Nakon okupljanja pripadnika "Zelenih beretki" nešto kasnije su se pod mjerama jakog policijskog osiguranja gotovo na istom mjestu našli pripadnici različitih udruga iz Republike Srpske kako bi odali počast pripadnicima JNA koji su tu poginuli u svibnju 1992.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak je kazao kako su u koloni stradali "nevini ljudi, mladi vojnici koji su pokušali napustiti Sarajevo nakon postignutog dogovora", a sukob je nazvao napadom na mir i slobodu.

Izjavio je kako su zbivanja u Dobrovoljačkoj ulici još jedan dokaz da bošnjački politički vrh 1992. godine "nije želio mir i normalan život u ostatku tadašnje ugoslavije" kao i da to pokazuje da su Srbi bili nepravdeno optuživani za poticanje na rat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!