11:17 / 03.04.2020.

Autor: Hina/I.Z.

BiH: 543 zaraženih, u RS-u stupilo na snagu izvanredno stanje

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, arhiva

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

U Kliničkom centru u Sarajevu testirano je 99 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena u tri slučaja.
Broj zaraženih u Bosni i Hercegovini do danas ujutro povećan je na 543, nakon što je testiranjima potvrđeno 10 novih slučajeva zaraze, a ukupno je dosad u toj zemlji 17 osoba umrlo od posljedica bolesti COVID-19.

- Poziv UN-a na suradnju u borbi protiv koronavirusa

U Kliničkom centru u Sarajevu testirano je 99 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena u tri slučaja.

Ministar zdravstva Republike Srpske (RS) Alen Šeranić izjavio je da su u Kliničkom centru u Banjoj Luci testirali 343 uzorka, od čega je 7 bilo pozitivnih. U toj klinici zabilježen je i najnoviji smrtni slučaj. Preminuo je stariji muškarac koji se ondje liječio kao kronični bolesnik.

Zaražena su četiri muškarca i tri žene, a među njima i liječnica koja radi upravo u tom Kliničkom centru. Ministar tvrdi da sve zdravstvene ustanove rade redovito, no ističe da je u ovakvim epidemijama "nemoguće da virus ne uđe u bolnice".

- Dobro je da među ovolikim uzrocima imamo malo pozitivnih, no još smo u fazi epidemije, kazao je Šeranić.

Od novih slučajeva zaraze, samo je jedan u Banjoj Luci, gdje je cijelo vrijeme glavno žarište epidemije u BiH jer ondje žive 172 osobe kod kojih je potvrđen koronavirus.

Izvanredno stanje u RS-u

Epidemija u Banjoj Luci uporno se širi unatoč tomu što su u tom gradu već tjednima na snazi stroge mjere ograničenja kretanja, uz konfuzne upute lokalnih vlasti što se smije, a što ne tijekom dana kada nije na snazi policijski sat, koji traje od 20 do 5 sati.

Na tom području odlučili su da ubuduće osobe starije od 65 godina, koje do sada uopće nisu smjele izlaziti iz kuća, to ipak smiju činiti, ali samo od 7 do 11 sati.
No zato je svim drugima zabranjeno napuštati domove u tom razdoblju "slobode za umirovljenike".

U RS-u je od danas na snazi  izvanredno stanje, koje je entitetski parlament proglasio još prije sedam dana, no tek u četvrtak su predstavnici kluba Bošnjaka u Vijeću naroda tog entiteta dali suglasnost za provedbu te mjere.
Učinili su to nakon što su od predsjednice RS-a Željke Cvijanović dobili jamstva da se izvanredno stanje neće iskoristiti kako bi se dovela u pitanje sloboda kretanja između dvaju entiteta.

Izvanredno stanje u praksi znači da je entitetski parlament praktično suspendiran, a Cvijanović će ubuduće moći samostalno donositi uredbe sa zakonskom snagom.

Oporba je snažno kritizirala uvođenje izvanrednog stanja, optužujući vladajuću strukturu predvođenu Miloradom Dodikom da epidemiju izazvanu koronavirusom zlorabi kako bi učvrstila vlast.

Federacija BiH

Za razliku od RS-a, u Federaciji BiH na snazi je stanje prirodne ili druge nesreće, a istu mjeru na razini države proglasilo je Vijeće ministara BiH.

Predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović ocijenio je da se, unaoč složenom ustroju, njegova zemlja ipak uspješno nosi s izazovima epidemije, dodajući da su za to bila dragocjena iskustva koja je primijenila Hrvatska.

U intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" od petka rekao je da bi u ovakvoj situaciji valjalo zaboraviti na političke eksperimente u zemlji i nastaviti djelovati zajednički.

- Parcijalno ni jedna sredina neće se moći sama oduprijeti ovom zlu, ni jedna politička opcija ili narod pojedinačno. Ovo se tiče naše unutarnje politike i pozivam da počnemo vjerovati jedni drugima, kazao je Čović.

Ustvrdio je i da u Federaciji BiH ima pokušaja gušenja demokracije kroz neprihvatljivo sprečavanje rada entitetskog parlamenta.

Sjednica Zastupničkog doma, koja je ovaj tjedan trebala biti održana u Sarajevu, otkazana je zbog procjene SDA-ova predsjedatelja Mirsada Zaimovića da je to prerizično u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji.

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, tvrdi da ima tehničkih mogućnosti za organiziranje sjednica parlamenta uz poštovanje mjera ograničenja kretanja te da se nikako ne smiju suspendirati ovlasti toga zakonodavnog tijela i demokracija.

- To bi bio put u kaos i u tko zna kakve zloporabe. Upozorio sam ovih dana na tu opasnost i međunarodne predstavnike. Uskoro ćemo donositi odluke o raspodjeli stotina milijuna ili milijardi eura (međunarodne pomoći) i jasno je da se oko toga mora voditi jedna široka rasprava, rekao je Čović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!