13:07 / 20.10.2020.

Autor: I.D./HINA

BiH: 718 novozaraženih, 20 umrlih

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon testiranja malo više od 2600 uzoraka zaraza je potvrđena kod 473 osobe iz Federacije BiH te kod 245 iz Republike Srpske.
U Bosni i Hercegovini oboren je rekord po broju novozaraženih i umrlih u jednom danu jer je potvrđeno još 718 slučajeva zaraze koronavirusom, a čak 20 zaraženih osoba je preminulo. ➡️ Sve o koronavirusu

Nakon testiranja malo više od 2600 uzoraka zaraza je potvrđena kod 473 osobe iz Federacije BiH te kod 245 iz Republike Srpske. U Federaciji BiH prijavljeno je 16 smrtnih slučajeva, a u RS četiri. U Sarajevu je u protekla 24 sata registrirano 135 novozaraženih, u Mostaru 57 a u Banjoj Luci 83.

Vlasti u Bosni i Hercegovini odlučile su uvesti nove mjere kako bi pokušale kontrolirati širenje koronavirusa pa će tako nošenje maski na otvorenome od srijede biti obvezno i na području Republike Srpske, potvrdio je entitetski ministar zdravstva.

Ministar Alen Šeranić kazao je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako se obveza nošenja maski odnosi na sve osim na malu djecu, osobe s posebnim potrebama i na one koji borave u objektima za rekreaciju odnosno treniraju.

Dodatne su mjere zabrana okupljanja više od deset osoba u zatvorenim prostorima te zabrana žive glazbe u ugostiteljskim objektima.

Za nenošenje maski u RS-u će policija naplaćivati kazne od 100 konvertibilnih maraka (400 kuna). U Sarajevskoj županiji koja je u sastavu Federacije BiH obveza nošenja maski na otvorenome uvedena je prošlog tjedna, a tamo prekršiteljima prijete znatno veće kazne od 500 KM (2000 kuna).

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić najavio je kako će tražiti ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće ukoliko broj zaraženih nastavi rasti sadašnjom dinamikom.

Ocijenio je kako je pogoršanju stanja doprinijelo isključivo neodgovorno ponašanje ljudi u zemlji jer je problem isključivo lokalna transmisija virusa pa eventualno zatvaranje poput onoga s proljeća ne bi imalo smisla.

Od pojave epidemije u ožujku u BiH je do sada zaraza potvrđena kod malo više od 35 tisuća osoba, preminulo je 1017 zaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!