13:00 / 15.06.2020.

Autor: P.F./Hina

BiH: Broj novozaraženih koronavirusom i dalje velik

Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Foto: - / PIXSELL

U Federaciji BiH je nakon testiranja 400 uzoraka u protekla 24 sata zaraza potvrđena u 24 slučaja, dok su u Republici Srpskoj testirali 154 uzorka, a 14 je bilo pozitivnih na koronavirus.
U Bosni i Hercegovini je potvrđeno 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Predstavnici zdravstvenih ustanova u toj zemlji tvrde kako je stanje još uvijek pod nadzorom te da za sada nema razloga za uzbunu.

U Federaciji BiH je nakon testiranja 400 uzoraka u protekla 24 sata zaraza potvrđena u 24 slučaja, dok su u Republici Srpskoj testirali 154 uzorka, a 14 je bilo pozitivnih na koronavirus.

Broj novozaraženih u BiH na dnevnoj je osnovi dvoznamenkasti već duže od dva tjedna a ukupni broj zaraženih koronavirusom od početka epidemije u toj je zemlji  sada veći od tri tisuće dok je 166 osoba umrlo.

Predstavnici zdravstvenih ustanova i tijela vlasti zaduženih za nadzor nad epidemijom tvrde kako sadašnji trend rasta broja novozaraženih još nije razlog za uvođenje oštrijih restriktivnih mjera.

- Bilo je nekih promjena u proteklim danima no mi smo i dalje zadovoljni epidemiološkom situacijom. Ona je i dalje pod kontrolom, izjavio je novinarima u Banjoj Luci Branislav Zejković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske. Pojasnio je kako se zaraza zapravo širi unutar lokalnih zajednica, a njihova žarišta su identificirana i nadziru se.

Najveća žarišta u RS trenutačno su u Modriči i Doboju gdje se zaraza proširila među zaposlenima u dvije tvornice.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Federacije BiH Zlatan Peršić u ponedjeljak je ustvrdio kako je situacija ozbiljna, ali i da je još uvijek pod nadzorom.

- Dok imamo jedan standardni broj (novozaraženih), dok nemamo nagle skokove odnosno konstantni nagli porast možemo reći da je situacija pod kontrolom. Najvažnije u ovom trenutku je rad epidemioloških službi na terenu, da se kontakti izoliraju, i to je primarni način na koji možemo koliko-toliko držati, odnosno kontrolirati broj novozaraženih, kazao je Peršić za televiziju N1.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!