14:48 / 07.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

BiH: Čović i Dodik žele surađivati u izmjenama izbornog zakona

Dodik i Čović

Dodik i Čović

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Predsjednici vladajućih hrvatskih i srpskih stranaka u Bosni i Hercegovini Dragan Čović i Milorad Dodik najavili su u ponedjeljak u Banjoj Luci kako će nastaviti dosadašnju blisku suradnju, a očekuju da na taj način ishode i izmjene izbornog zakona.

Čović koji je na čelu HDZ BiH i Dodik, koji prevodi stranku pod nazivom Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), već godinama blisko surađuju a banjolučki sastanak stranačkih izaslanstava održan tijekom dana jedan je u nizu sličnih susreta koje su se pretvorili u uobičajenu praksu unatoč prigovorima s bošnjačke strane kako se nikakvi dogovori dvije strane ne mogu provesti bez suglasnosti trećeg partnera u vlasti.

Čović je nakon sastanka kazao kako se stanje u BiH "krajnje složeno" pa HDZ BiH i SNSD stoga moraju jače surađivati a već imaju "zavidnu razinu" usuglašenosti stajališta.

Bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) neizostavni je partner u nastojanjima da se promijeni izborni zakon no Čović je istaknuo kazao kako su razgovori njegove stranke i SDA praktično završeni a HDZ BiH sada inzistira na provedbi načelnog dogovora iz 2020. godine. On i predsjednik SDA Bakir Izetbegović tada su dogovorili da se novi izborni zakon definira do kraja lipnja ove godine.

- Naš vrlo jednostavni pristup je da kroz dvije izborne jedinice u Federaciji BiH bude osiguran legitiman izbor hrvatskog odnosno bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kazao je Čović novinarima dodavši kako se i u parlamentarne domove naroda moraju biti izabrani legitimni zastupnici.

Pojasnio je kako su u SDA zagovarali da se članovi Predsjedništva BiH biraju u parlamentu no problem je u tome što SNSD na to ne pristaje pa bi onda postojao asimetrični izborni sustav.

Dodik je kazao kako reforma načina biranja članova Predsjedništva BiH mora biti usuglašena između svih a pojasnio je kako će on inzistirati na tome da BiH funkcionira isključivo na temelju koncepta konstitutivnosti naroda koji onda biraju svje predstavnike u tijelima vlasti.

- Oni koji žele druge koncepte moraju znati da to nije sukladno ustavu i Daytonu, kazao je Dodik.

On i Čović suglasni su kako bi Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) trebalo zatvoriti a mandat stranih sudaca u Ustavnom sudu u BiH okončati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!