BiH danas slavi Dan državnosti, obilježava ga polovina države

25.11.2022.

Zadnja izmjena 14:13

Autor: HRT/V.G./Hina

BiH danas slavi Dan državnosti,

BiH danas slavi Dan državnosti,

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježja braniteljima BiH u ratu od 1992. do 1995. te partizanskim osloboditeljima u 2. svjetskom ratu u petak je u Bosni i Hercegovini obilježen 25. studenoga, Dan državnosti, iako taj praznik u polovini države, u Republici Srpskoj, i dalje ne priznaju kao zakonit.


Dan državnosti obilježava se na dan kada je 1943., na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća BiH (ZAVNOBiH), posebnom rezolucijom BiH definirana kao federalna jedinica u sastavu nove Jugoslavije, čime je ujedno obnovljena njezina državnost.

U toj je rezoluciji navedeno i da BiH "nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska", odnosno zemlja jednakopravnih naroda.

- Danas šaljemo poruke mira, tolerancije i zajedništva. Te su poruke danas potrebnije nego ikada, rekao je u petak u Sarajevu nakon polaganja vijenaca član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. On je zajedno sa Željkom Komšićem bio domaćin svečanog primanja u povodu Dana državnosti, na koje su došli gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora uključujući zamjenicu američkog veleposlanika, ali i veleposlanika Rusije. Sadašnja predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na primanju nije bila, nastavljajući tako praksu svih prijašnjih članova Predsjedništva BiH iz reda Srba koji ovaj praznik ne priznaju.

Američko je veleposlanstvo na svojim mrežnim stranicama građanima BiH uputilo posebnu čestitku u povodu Dana državnosti, nakon što je to ranije ovog tjedna osobno u pismu članovima Predsjedništva BiH učinio predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden.

Veleposlanik Velike Britanije Julian Reilly na društvenim je mrežama objavio čestitku koju je članovima državnog vrha BiH uputio kralj Karlo III.

Vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom uporno odbijaju priznati 25. studenoga kao Dan državnosti BiH, a u tom entitetu kao svoj praznik obilježavaju 21. studenog u znak podsjećanja na datum kada je 1995. parafiran Daytonski sporazum.

Dodik je i uoči obilježavanja ovogodišnjeg Dana državnosti ustvrdio da to nije zakoniti praznik, jer BiH od Daytona do danas nije donijela jedinstveni zakon o državnim praznicima. U dva entiteta istodobno se obilježavaju samo Nova godina i 1. svibnja, a ni o jednom drugom datumu do danas se nisu uspjeli dogovoriti.

Dodik je čak i čestitku američkog predsjednika Bidena označio kao provokaciju.

- Ne znam kojim imenom bih to nazvao ako se zna, a znaju i svi službenici američkog veleposlanstva, da 25. studenoga nije praznik BiH, izjavio je Dodik.

Dan 25. studenoga bio je republički praznik u BiH unutar socijalističke Jugoslavije, a kao Dan državnosti preuzela ga je Republika BiH koja je proglašena 1992.

Daytonski je sporazum predvidio da današnja BiH kao sljednica te republike nastavlja provoditi sve njezine zakone, uključujući onaj o državnim praznicima, sve dok se oni ne zamijene nekim novima pa se 25. studenog obilježava po tom načelu pravnog kontinuiteta.

Čović čestitao Dan državnosti BiH, očekuje jednakopravnost naroda i građana

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović čestitao je u petak Dan državnosti BiH poručivši kako od nove vlasti očekuje da će uspjeti ostvariti punu jednakopravnost konstitutivnih naroda i građana.

- Moramo ostvariti punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i ostalih građana, te očuvati suverenitet i teritorijalni integritet za bolju budućnost, napisao je Čović na svom Twitter profilu.

Čović je povodom Dana državnosti BiH pozvao sve da "slave svoje nacije i višenacionalni karakter naše domovine".

Hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH, koje predvodi Čovićev HDZ BiH, inzistiraju na tome da se nova vlast ustroji na temelju programa koji bi uključio i izbornu te ustavnu reformu. Takav bi dokument stranke Osmorke, sa sjedištem u Sarajevu, koje su ranije bile u oporbi i koje predvodi SDP BiH, trebale u utorak potpisati s HDZ-om BiH. Izborna i ustavna reforma ujedno su jedan od uvjeta kako bi BiH dobila kandidacijski status za ulazak u Europsku uniju.

Dragan Čović je ranije ovog tjedna izjavio kako je odlučio prekinuti suradnju s vodećom bošnjačkom Strankom demokratske akcije (SDA) zbog izigravanja dogovora i preglasavanja Hrvata prilikom izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH te pokušaja isključivanja toga naroda iz izvršne vlasti.

Otuda raste nervoza kod čelnika SDA Bakira Izetbegovića, koji svog ranije tradicionalnog partnera HDZ BiH optužuje za šovinizam, a stranke Osmorke za prodaju Čoviću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!