12:35 / 29.12.2021.

Autor: Hina/HRT

BiH: Devet optuženih za ubojstvo 100 Bošnjaka iz istočne Hercegovine

Ratni zločin/Ilustracija

Ratni zločin/Ilustracija

Foto: DedMityay / Shutterstock

Tužiteljstvo BiH u srijedu je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv devet bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koje tereti za ubojstvo više od stotinu osoba bošnjačke nacionalnosti s područja istočne Hercegovine.


Optuženi su nekadašnji pripadnici tzv. Nevesinjske brigade vojske bosanskih Srba te njezini zapovjednici koji su u ljeto 1992. godine zarobili te pogubili najmanje stotinu Bošnjaka s područja mjesta Zijemlje između Mostara i Nevesinja.


Među žrtvama je bilo nekoliko desetaka žena, staraca te djece. Namlađa žrtva bila je beba koja je u trenutku kada su je pogubili imala tek 15 dana, a najstarije dijete imalo je dvije godine.


Pobijeni su gotovo svi članovi obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj.


Posmrtni ostaci 49 žrtava pronađeni su nakon rata, a za tijelima 47 ubijenih još se uvijek traga.


Tijekom suđenja za jedan od najtežih pojedinačnih ratnih zločina u BiH tužiteljstvo planira saslušati 88 svjedoka.


Optuženi su Zdravko Kandić (64), Goran Došlo (55), Milan Trifković (55), Siniša Kandić (51), Dragoslav Aćimović (51), Mladen Kandić (59) i Damir Antelj (55), svi iz Mostara te Dragan Đurđić (51) iz Doboja i Dragan Ivanišević (58) iz Nevesinja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!