11:28 / 30.03.2020.

Autor: Hina

BiH: Deveta žrtva koronavirusa, prekršitelji samoizolacije idu u prisilnu izolaciju

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Broj osoba zaraženih kornavirusom u Bosni i Hercegovini do jutros je povećan na 354.
Starija žena kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom preminula je u ponedjeljak u bolnici u Tuzli, čime je ukupni broj smrtnih slučajeva u Bosni i Hercegovini koji se mogu povezati s epidemijom povećan na devet. U cijeloj je zemlji od 20 do 5 sati ujutro na snazi policijski sat.

Otkriveno 12 zaraženih koronavirusom u Hercegovini, pozitivno više od 60 osoba 

Vlasti Federacije BiH u ponedjeljak su odlučile da će se prekršitelji samoizolacije smještati u prinudnu izolaciju kako bi se smanjila opasnosti od širenja koronavirusa.

Zapovjednica stožera civilne zaštite Jelka Miličević naložila je da svi županijski i gradski stožeri trebaju osigurati objekte u koje bi prekršitelji bili pod nadzorom.

Prva tako privedena osoba je u Kiseljaku i smještena u gradsku dvoranu. Ukupno je u BiH više od 36.000 ljudi kojima je određena izolacija zbog opasnosti od širenja koronavirusa, dok su izrečene sankcije za 250 osoba jer nisu poštovali tu mjeru. Najviše pih je s područja Sarajevske i Tuzlanske županije.

Vlasti Republike Srpske ranije su najavile da će objaviti imena osoba koje se nalaze u samoizolaciji jer su bile u kontaktu sa zaraženima od koronavirusa ili su pak stigle iz inozemstva. To su već učinile vlasti u Hercegbosanskoj županiji objavljujući identiet više od 250 osoba kojima je određena samoizoalcija.


BiH: Deveti smrtni slučaj povezan s koronavirusom

Ministrica zdravstva Tuzlanske županije Dajana Čolić potvrdila je kako je tijekom dana preminula žena u dobi od 73 godine koja je bila u teškom stanju jer je ranije podvrgnuta operativnom zahvatu na privatnoj klinici "Bayer".

Kada je kod nje potvrđena zaraza koronavirusom prošlog tjedna, prebačena je Infektivnu kliniku tuzlanske bolnice, gdje je i preminula. Kao uzrok smrti liječnici su konstatirali zatajenje srca.

Ranije tijekom dana preminula su dva muškarca koja su također bila zaražena koronavirusom. Obojica su bili kronični bolesnici starije životne dobi, jedan iz Gornjeg Vakufa a drugi iz Mostara.

- Trenutno se u Covid-bolnici liječi 12 bolesnika, od toga su četvoro na respiratoru, ostali su srednje teškog općeg stanja, dakle dvoje njih su u oporavku, rekao je Jurica Arapović, infektolog u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

- U mašoj županiji imamo tri mjesta gdje je potvrđen korona virus tako da se stvar komplicira, a mi smatramo da će se u narednom periodu još višer zakomplicirati iz razloga što nulti pacijent još nije detektiran, postoje neke indicije, rekao je Tomislav Pejić, ministar zdravstva
Zapadnohercegovačke županije.Ukupan broj osoba u BiH kod kojih je potvrđena zaraza virusom SASRS-CoV-2 do ponedjeljka poslije podne bio je 358.

Dva svećenika i tri časne sestre iz Međugorja zaraženi koronavirusom

Koronavirusom zaražena su dva redovnika i tri redovnice iz Međugorja, koje se skrbe za napuštenu djecu u ustanovi Majčino selo, objavila je Hercegovačka franjevačka provincija na svojim mrežnim stranicama.

Svi su odmah stavljeni u izolaciju te su pod nadzorom medicinskog osoblja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!