16:05 / 27.05.2020.

Autor: M.M./Hina

BiH dobila 20 tona medicinske pomoći iz UAE, stigli i sporni respiratori iz Kine

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlastima Bosne i Hercegovine isporučena je donacija medicinske opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).
Vlastima Bosne i Hercegovine isporučena je donacija medicinske opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), u kojoj je uz testove za koronavirus te zaštitnu opremu, 40 respiratora namijenjenih bolnicama.

Pošiljka s oko 20 tona pomoći u Sarajevo je dopremljena posebnim letom divovskog transportnog Boeinga 747 i dar je vladajuće obitelji šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma.

Pošiljku je u zračnoj luci preuzela ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je najavila kako će biti ravnomjerno podijeljena na oba entiteta i distrikt Brčko.

- Svaka pomoć, i najmanja i najveća, koja dolazi u BiH, biva proslijeđena svima, kazala je Turković izražavajući zahvalnost države na donaciji koja uključuje i 100 tisuća testova na koronavirus.

No čini se kako je dio pomoći, točnije respiratori, nešto oko čega će se u BiH još voditi rasprave.

Lokalni mediji prenijeli su kako su respiratori što ih je poklonio UAE kineske proizvodnje i identični su onima koje je kupila Civilna zaštita Federacije BiH, a ispostavilo se kako su neupotrebljivi na bolničkim odjelima intenzivne skrbi.

Kupnja kineskih respiratora pretvorila se u aferu jer se ispostavilo kako su za 5,3 milijuna eura iz proračuna Federacije BiH nabavljeni strojevi koji bolnicama ne trebaju, nemaju ovlaštene servisere niti osobe koje bi ih trebale staviti u pogon.

Osamdeset respiratora koji su dopremljeni u travnju nakon što ih je nabavila tvrtka "Srebrena malina", registrirana za uzgoj i preradu voće i povrća, i dalje stoje neraspakirani u skladištu uprave Civilne zaštite, a takva sudbina čeka i preostalih dvadeset respiratora dopremljenih danas.

Tužiteljstvo BiH zbog toga je otvorilo istragu, a zbog skandala je suspendiran ravnatelj Civilne zaštite Fahrudin Solak koji je s vlasnikom "Srebrene maline" Fikretom Hodžićem sklopio ugovor o kupnji respiratora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!