BiH: Dodik vrijeđao veleposlanika SAD, ali više ne prijeti secesijom

20.04.2023.

15:21

Autor: Hina/HRT/V.G.

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: M.K./ATAImages / Pixsell

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik u četvrtak je ponovo vrijeđao američkog veleposlanika u BiH nazvavši ga "ljigavcem" no istodobno je ublažio svoju secesionističku retoriku kazavši kako sada traži način na koji Republika Srpska može biti samostalna "unutar BiH".


Dodika je silno razljutio to što se američki veleposlanik Michael Murphy, zajedno sa svojim kolegom iz Beograda Christopherom Hillom, u srijedu sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Srbijanski je predsjednik na taj način osujetio Dodikova nastojanja da iz kontakata sa srpskim političarima isključi Murphyja, kojemu zamjera navodno miješanje u unutarnje poslove BiH. Murphy je opetovano oštro kritizirao Dodikove prijetnje odcjepljenjem RS-a upozorivši ga kako konkretni koraci u tom pravcu neće ostati bez odgovora SAD-a. Dodik je zbog toga zabranio svim dužnosnicima iz RS sastanke s američkim veleposlanikom.

Informaciju o "produktivnom sastanku" s Vučićem i Murphyjem u Beogradu, kakav u diplomatskoj praksi nije uobičajen, objavio je Hill na Twitteru.

- Svi smo se složili oko važnosti potpore suverenitetu, teritorijalnom integritetu, multietničkom karakteru i funkcionalnim institucijama na državnoj razini BiH, napisao je američki veleposlanik u Srbiji.

Komentirajući taj sastanak Dodik je u četvrtak u Banjoj Luci pred novinarima pravdao Vučića nazvavši ga odgovornim državnikom, ali je napao Murphyja ustvrdivši kako on odlaskom u Beograd pokušava razbiti blokadu koju mu je nametnula Republika Srpska.

- Ne radi se o sporu RS i Srbije. Radi se o jednom ljigavcu koji se zove veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Murphy, kazao je Dodik.

On misli i kako su baš Murphy i britanski veleposlanik u BiH Julian Riley, samo da bi napakostili RS-u, nagovorili čelnike bošnjačkih i građanskih stranaka na potpisivanje zajedničke izjave kojom su oni u srijedu pozvali na očuvanje statusa državne imovine kao vlasništva BiH, a ne entiteta. Za petak je zakazao sastanak s predstavnicima političkih stranaka iz RS kako bi se raspravljalo upravo o tom pitanju, kojega je ranije označio kao crvenu crtu zbog koje bi se RS mogla odcijepiti od BiH, no sada je tu prijetnju znakovito ublažio.

- Ja ću ponuditi jedan dokument koji će u biti ići ka tome da se sve političke stranke u RS objedine oko nužnog stupnja samostalnosti RS u okviru BiH, kazao je Dodik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!