BiH: Dodik zaoštrava odnose s Njemačkom, odbija suglasnost veleposlaniku

02.09.2022.

13:16

Autor: Hina/HRT/V.G.

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Borislav Zdrinja/ATAImages / PIXSELL

Član Predsjedništva BiH u petak je po drugi put uskratio suglasnost za postavljenje novog veleposlanika Njemačke u toj zemlji zaoštravajući na taj način osobni sukob s Berlinom kojega optužuje za protusrpsku politiku.

Dodik je na sjednici Predsjedništva BiH održanoj tijekom dana glasao protiv postavljenja novog njemačkog veleposlanika dok su predsjedatelj Predsjedništva Šefik Džaferović i hrvatski član Željko Komšić glasali za to imenovanje.

Na isti je način Dodik glasao 24. kolovoza kada je ta točka po prvi puta bila na dnevnom redu Predsjedništva BiH a tada je kazao kako ne želi dolazak novog njemačkog veleposlanika optužujući ga da kani "vitlati sabljom i sjeći glave Srbima".

Sada je kazao kako je uvjet da Njemačka ima novog veleposlanika u Sarajevu odreknuće te zemlje od rezolucije Bundestaga o stanju u BiH. Tom je rezolucijom Dodik proglašen glavnom prijetnjom po teritorijalni integriret i stabilnost BiH zbog stalnog promoviranja secesionističke politike i blokade tijela vlasti u BiH.

- Ovo je pokušaj okupacije ovog prostora od strane Njemačke koja želi nametati politička rješenja, kazao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH komentirajući aktualnu politiku Berlina.

Dodik je od Džaferovića i Komšića na sjednici Predsjedništva BiH tražio i da se visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt proglasi personom non grata no očekivano ni za to nije dobio suglasnost kao ni za zahtjev da se gradi novi plinovod prema Srbiji te da Srbija dobije dopuštenje za gradnju zračne luke u Trebinju.

Prema poslovniku o radu Predsjedništva BiH novi njemački veleposlanik ipak ima suglasnost za preuzimanje dužnosti u Sarajevu osim ukoliko bi Dodik u naredna tri dana njegovo imenovanje proglasio štetnim po vitalne nacionalne interese Republike Srpske. Ukoliko to učini za konačnu negativnu odluku morat će dobiti potporu dvije trećine zastupnika u Narodnoj skupštini RS što mu do sada nije polazilo za rukom jer njegova vladajuća stranka i njeni partneri u tom parlamentu nemaju dovoljno glasova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!