BiH: Dodikova vlast želi kriminalizirati klevetu, kazne do 25 tisuća eura

03.03.2023.

12:56

Autor: M.M./HRT/Hina

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Vlasti Republike Srpske planiraju kriminalizirati klevetu i sankcionirati je astronomskim kaznama do 25 tisuća eura, a novinarske udruge i organizacije u tom entitetu i ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine upozorile su kako je to nedopustiv pokušaj ograničavanja slobode medija.

Vlada RS, koja je pod potpunom kontrolom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik, usvojila je u četvrtak nacrt izmjena kaznenog zakona kojim se kao kazneno djelo definira "povreda časti i ugleda". Predložene izmjene sada šalju entitetskom parlamentu na usvajanje.

Ministar pravosuđa Miloš Bukejlović potvrdio je kako to praktično znači kriminalizaciju klevete, s tim što sudski proces treba pokrenuti osoba koja smatra da joj je nekom tvrdnjom ili objavom narušen ugled.

Minimalna kazna za takvo kazneno djelo bila bi pet tisuća konvertibilnih maraka odnosno 2500 eura, no ukoliko je takva objava prenesena posredstvom elektroničkih ili pisanih medija ona može biti i deset puta veća odnosno 25 tisuća eura.

Na ovu najavu burno je reagiralo Vijeće za tisak BiH, tijelo zaduženog za reguliranje rada tiskanih medija i portala, te iz udruga koje okupljaju profesionalne novinare u kojima sve to vide kao pokušaj pritiska na medije i na slobodu izražavanja.

Iz Vijeća za tisak su istaknuli kako je dužnost medija u demokratskim društvima objavljivati sve informacije i istraživati svako pitanje koje je od javnog interesa i značaja za građane, a po zakonskim rješenjima koje predlaže vlada RS ubuduće bi rad medija i novinarima kvalificirali i preispitivali tužitelji.

- Davanje ovlasti tužitelju da ispituje i analizira novinarske priloge i tekstove po svakoj prijavi, predstavlja izravno miješanje u novinarski posao koji ima svoje regulatore i samoregulatore, stoji u reakciji ovog tijela iz kojega postavljaju pitanje zbog čega je to kriminalizacija klevete odjednom postala pitanje od najvećeg značaja za vlasti u RS.

Iz udruge BH novinari u petak su reagirali izjavom u kojoj su konstatirali kako je jasno da u RS-u prijetnjom drakonskim kaznama pokušavaju ugušiti neovisne medije i istraživačko novinarstvo.

- Činjenica da su vlasti RS-a odlučile kroz izmjene postojećeg zakona odrediti čak i visinu novčanih kazni za klevetu, te da su predviđene kazne znatno veće od iznosa koje su sudovi u BiH do sada presuđivali po tužbama za klevetu, predstavlja ništa drugo do institucionalni pokušaj zastrašivanja novinara i medija, posebno onih koji kritički pišu o potezima vlasti, gušenje slobode medija i uvođenje (auto)cenzure, stoji u izjavi.

Ministar Bukejlović u petak je na to odgovorio konstatacijom kako je najbitnije da za klevetu nisu uvedene zatvorske kazne a tvrdi kako kriminalizacija klevete neće utjecati na slobodan rad medija.

Pozvao se pritom na zakonske odredbe koje vrijede u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

- Tu ne vidim ni jednu vrstu cenzure niti ograničavanja rada medija i slobode izražavanja, kazao je Bukejlović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!