13:20 / 23.03.2020.

Autor: HINA/HRT

BiH: Dvije osobe zaražene koronavirusom u Mostaru u teškome stanju

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić ustvrdio je kako laboratoriji u toj zemlji imaju dovoljno testova i opreme za identificiranje zaraženih osoba, ali je upozorio kako raste neopravdani pritisak da se testiranja provode u što većem broju.
Dvije osobe oboljele od koronavirusa na području Hercegovačko-neretvanske županije u BiH u teškom su stanju, objavio je u ponedjeljak županijski Krizni stožer navodeći da u zadnja 24 sata nije registriran nijedan novi slučaj te da je ukupno 16 osoba zaraženo.

- Dvije osobe u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar su u težem stanju. Jedan pacijent je teško obolio, a jedan srednje teško i oni su u izolacijskom bloku, rekao je na konferenciji za novinare infektolog dr. Jurica Arapović. Po njegovim riječima jedan od njih, pacijent iz Konjica, je tijekom jučerašnjeg dana prebačen u bolnicu specijalno namijenjenu za liječenje zaraze od koronavirusa. 

Po njegovim riječima ostali zaraženi imaju lakši oblik bolesti, a uglavnom se radi o muškarcima.

Bolesnici u kućnoj izolaciji su lakše oboljeli. Neki su i asimptomatski. To su primarni kontakti od prvooboljelog, naveo je.

Po njegovim riječima, SKB Mostar za sada ima 40 respiratora, županijska bolnica "Safet Mujić" još pet, a planira se nabava još 15 ovakvih uređaja.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Eugen Ćubela odbacio je za sada mogućnost da se ova županija proglasi karantenom. Pozvao je sve građane da se odgovorno ponašaju i ostanu kod kuća, te je najavio da će od sutra početi podjela maski i zaštitne opreme za sve građane.

Načelnik Odjela uniformirane policije MUP-a HNŽ Branko Drinovac rekao je na konferenciji za novinare kako je od 2237 provedenih kontrola pronađeno 75 prekršitelja samoizolacije kojima su izdana rješenja o prekršaju. Dodao je kako od sinoć, od kada je na snazi zabrana kretanja, nije zabilježeno nijedno kršenje ove mjere.

Uz banjolučko područje, Hercegovačko-neretvanska županija drugo je najveće žarište u BiH zaraze koronavirusom. Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić ustvrdio je  kako laboratoriji u toj zemlji imaju dovoljno testova i opreme za identificiranje zaraženih osoba, ali je upozorio kako raste neopravdani pritisak da se testiranja provode u što većem broju.

Mandić je novinarima u Sarajevu kazao kako su klinički centri u Sarajevu, Mostaru i Tuzli u cijelosti osposobljeni za testiranje sumnjivih slučajeva, pojašnjavajući kako su u Federaciji BiH do sada testirali ukupno 342 osobe te da je potvrđena infekcija kod 37 osoba.

U cijeloj BiH do ponedjeljka je zaraza koronavirusom potvrđena kod 128 osoba.

- Testova imamo savršeno dovoljno, no treba testirati samo one za koje liječinici-epidemiolozi odrede da ih treba testirati, kazao je Mandić objašnjavajući kako se testiranje na virus SARS-CoV-2 provodi samo u slučaju pojave simptoma kod osoba koje su dokazano bile u kontaktu s već zaraženima.

Pozvao je sve one koji rade pritisak da se provodi što više testiranja bez obzira na simptome da to ne čine, jer se u takvom oklnostima pojavljuju "lažno negativni" nalazi, što stvara krivu sliku o stanju epidemije.

Pokreće se vlastita proizvodnja opreme

Predsjednik entitetske vlade Fadil Novalić najavio je kako će u BiH pokušati pokrenuti proizvodnju respiratora da bi bili sigurni kako se mogu suočiti s izazovom skrbi o eventualno većem broju teških pacijenata.

Dodao je kako je to nužno jer pomoć iz inozemstva, na koju se sada računa možda, neće biti dovoljna. Pomoć je već poslala Turska, očekuje se pošiljka opreme iz Kine te arapskih zemalja, no neke tvornice u BiH pokrenule su i svoju proizvodnju medicinske opreme, poput zaštitnih maski.

- Cijela BiH se probudila. Puno je ljudi koji nude svoju pomoć i svima ćemo dati priliku, kazao je Novalić.

Inzko: hitno ukloniti političke blokade

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u ponedjeljak je izjavio kako u potpunosti podržava koordinirane mjere koje su poduzele vlasti na različitim razinama u toj zemlji kako bi se suočile s pandemijom koronavirusa.

- Ovi teški dani su pokazali da politički i institucionalni lideri mogu efikasno raditi zajedno za isti cilj, kazao je Inzko ali je istodobno upozorio kako je za to potrebno hitno ukloniti postojeće političke blokade jer su one zapreka većoj učinkovitosti mjera koje treba poduzeti.

Kao primjer naveo je potrebu da državni parlament što prije usvoji proračun za 2020. godinu, što je sada blokirano zbog protivljenja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Ta stranka od sredine veljače blokira donošenje bilo kakvih odluka na državnoj razini nastojeći na taj način ishoditi izmjene zakona o Ustavnom sudu.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u ponedjeljak je izjavio kako i njegova stranka traži da se prije usvajanja proračuna povuče ranija odluka Zastupničkog doma o imenovanju novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva, koju u najvećoj hrvatskoj stranci smatraju protuzakonitom.

- Dok ova kriza traje, nastojat ćemo primiriti odnose, ali bez ove promjene neće biti ni proračuna, kazao je Čović za "Večernji list".

Inzko je pak na stajalištu kako se proračun mora usvojiti bez ikakve odgode jer država u kriznim uvjetima ne može funkcionirati na privremenom financiranju.

- Političari ni pod kojim okolnostima ne trebaju koristiti ovu krizu za promicanje drugih ciljeva, izjavio je Inzko pozvavši političare u BiH da odluke donose brzo i koordinirano kako bi odgovorili na potrebe građana u teškim vremenima.
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!