11:14 / 07.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

BiH: HDZ i SDA daleko od rješenja izbornog zakona, Čović optužuje Izetbegovića

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Dvije vladajuće stranke u BiH koje predstavljaju Hrvate i Bošnjake i dalje imaju bitno različite poglede na izmjene izbornog zakona, a čelnik HDZ BiH Dragan Čović poručio je čelniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću kako ga je neugodno iznenadio najnovijim prijedlozima.

Nakon pregovora o izmjenama izbornog zakona koje su politički lideri iz BiH potkraj prošlog i početkom ovog tjedna vodili s visokim diplomatskim dužosnicima SAD i EU Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst, Izetbegović je na adrese čelnika drugih stranaka proslijedio prijedlog SDA za izmjene izbornog zakona a ti su se dokumenti pojavili i u medijima.

SDA je predložila da se problem izbora članova Predsjedništva BiH riješi tako što će se iz ustava i odrednica izbornog zakona jednostavno brisati etnički prefiks, odnosno odredba po kojoj se iz Republike Srpske u državni vrh bira Srbin a iz Federacije BiH Hrvat i Bošnjak. Ostavili su mogućnost da se izbor članova Predsjedništva BiH ubuduće obavlja izravno kao do sada ili neizravno, odnosno imenovanjem u parlamentu BiH, ali da to bude rješenje koje će vrijediti za oba entiteta.

S tim se pak ne slažu u Republici Srpskoj jer žele isključivo izravan način biranja, a za HDZ BiH bitno je jedino da model jamči legitimnog predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH.

SDA je predložila i da se u Dom naroda državnog parlamenta uvede klub zastupnika pripadnika ostalih, odnosno nacionalnih manjina, ukoliko će to tijelo imati zakonodavnu ulogu kao i sada ili da se njegova uloga reducira isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, a onda ne bi bilo potrebe za uvođenjem novog kluba.

Slično rješenje predlažu i za Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Predsjednik HDZ BiH Čović otvorenim pismom Izetbegoviću potvrdio je kako je dobio prijedloge iz središnjice SDA, istaknuvši kako su ga oni neugodno iznenadili jer sve ukazuje na plan da se od Federacije BiH napravi "bošnjački entitet", a sve pod krinkom jačanja građanske države.

- Što je to, gospodine Izetbegoviću, nego agenda za podjele, uzurpacija mira, ustava, međunacionalnih odnosa, potkopavanje europske perspektive BiH, postavio je pitanje Čović optužujući SDA da zapravo opstruira pregovore o izmjenama izbornog zakona.

Izetbegovića je pozvao da provedu politički sporazum kojega su postigli prije godinu dana, kada su dogovorili nova izborna pravila za Mostar. Pojasnio je kako za HDZ to neizbježno znači nužnost uvođenja dvije izborne jedinice u Federaciji BiH s većinskim bošnjačkim odnosno hrvatskim stanovništvom, u slučaju zadržavanja modela izravnog biranja članova Predsjedništva BiH ili pak asimetrični način izbora kroz parlament.

HDZ je poručio kako inzistira da se uloga domova naroda ne mijenja te da se u slučaju Federacije BiH mora jamčiti kako će većina hrvatskih zastupnika u tom tijelu biti birana isključivo iz županija s hrvatskom većinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!