BiH: Hrvatski zastupnici traže hitnu istragu o prijetnjama Čoviću i Tadiću

23.03.2022.

12:07

Autor: V.K./HRT/Hina

Prijetnje dužnosnicima

Prijetnje dužnosnicima

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Klub Hrvata Doma naroda parlamenta Federacije BiH u srijedu je oštro osudio prijetnje smrću upućene dužnosnicima HDZ BiH Draganu Čoviću i Ivi Tadiću te je pozvao na hitnu istragu i sankcioniranje odgovornih za te prijetnje.


Prijetnje smrću predsjedniku Čoviću te Tadiću, koji je na čelu stranačkog ogranka u Zeničko-dobojskoj županiji i ujedno je predsjednik kluba Hrvata federalnog Doma naroda, objavjene su u utorak na društvenoj mreži Facebooku.

- Od istražnih tijela, prije svih Federalne uprave policije tražimo da hitno istraži prijetnje smrću visokim dužnosnicima hrvatskog naroda, među kojima je i Ivo Tadić, predsjednik kluba Hrvata. Hitna istraga i primjereno kažnjavanje počinitelja posebno su važni u aktualnom političkom trenutku u kojemu se pokušava postići dogovor o izmjenama izbornog zakona BiH, stoji u reagiranju kluba Hrvata.

Istaknuli su kako policija i pravosudna tijela trebaju tretirati ovaj slučaj krajnje ozbiljno jer je Tadić bio izložen sličnim prijetnjama i 2011. godine a nakon toga je u njegov automobil bila podmetnuta eksplozivna naprava.

Iz HDZ-a BiH u utorak su prijetnje Čoviću i Tadiću izravno povezali s propalim pregovorima o izbornoj reformi. Nakon takvog ishoda Dragan Čović i čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović razmijenili su oštre optužbe okrivljujući jedan drugog za blokade i opstrukcije.

Čović je u utorak novinarima kazao da je već godinama izložen stalnim prijetnjama dodajući kako ga to neće zastrašiti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!