BiH: I Izetbegović oštro protiv izmjena izbornog zakona koje predlaže OHR

22.07.2022.

18:13

Autor: V.K./HRT/Hina

Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u petak se otvoreno pridružio kritikama na račun mogućih izmjena izbornog zakona BiH koje bi nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt najavivši kako će tome pružiti "snažan otpor".

Nakon što su predstavnici svih građanskih stranaka u BiH oštro kritizirali moguće izmjene izbornog zakona o kojima se trenutačno pregovara a posebice ograničavanje mogućnosti da sve županije županije imenuju zastupnike iz svih etničkih skupina u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, Izetbegović je potvrdio kako je to neprihvatljivo i za vladajuću bošnjačku stranku.

- Najopasnije je uvođenje praga od tri posto što bi značilo da manjinski narodi u određenim županijama neće imati svoje predstavnike u Domu naroda Federacije BiH, kazao je Izetbegović na stranačkoj tribini u Gornjem Vakufu.

Dodao je kako bi odredba po kojoj bi se zastupnici iz sva tri naroda birali samo iz onih županija u kojima živi više od tri posto pripadnika svakog naroda pogodovala samo HDZ-u BiH da dominira procesom odlučivanja u federalnom parlamentu.

Uz to, tvrdi Izetbegović, povećali bi se i izgledi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da kontrolira srpski klub zastupnika u Domu naroda čime bi se Bošnjacima "napravila kliješta".

- Na taj način bi nam se navukla još jedna luđačka košulja. Slijedi snažan otpor tome, prije svega odredbi o pragu od tri posto, kazao je Izetbegović kako ga citira agencija Fena.

Mediji u BiH objavili su kako Schmidtov ured (OHR) trenutačno pregovara s čelnicima političkih stranaka u zemlji ali i predstavnicima utjecajnih zapadnih država o paketu izbornih reformi koje bi onemogućile blokade u funkcioniranju Federacije a ključni dio je upravo ustroj Doma naroda entitetskog parlamenta s obzirom da to tijelo ima presudnu ulogu pri uspostavi izvršne vlasti jer predlaže predsjednika i dopredsjednike te premijera odnosno vladu.

Uvođenje cenzusa od tri posto na tragu je provedbe presude Ustavnog suda BiH koji je u slučaju "Ljubić" presudio kako Dom naroda nije dom županija pa stoga nije ni nužno da svaka od njih imenuje barem po jednog zastupnika iz svakog konstitutivnog naroda kako je to ranije bio slučaj.

Radna verzija prijedloga OHR-a istodobno predviđa ograničavanje uporabe mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda i to samo u slučajevima izrijekom pobrojanim u ustavu.

Paket o kojemu se vode žustre polemike ni na koji način ne tretira provedbu pet presuda Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta pa tako ni način biranja članova Predsjedništva BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!