18:56 / 29.07.2018.

Autor: HRT

BiH: Izbori 7. listopada - Izborni zakon još nije promijenjen

-

-

Foto: - / -

Skupština BiH još nije provela odluku Suda Bosne i Hercegovine o promjeni dijela Izbornog zakona koji se odnosi na legitimno predstavljanje svih triju naroda u tijelima vlasti.
Skupština BiH još nije provela odluku Suda Bosne i Hercegovine o promjeni dijela Izbornog zakona koji se odnosi na legitimno predstavljanje svih triju naroda u tijelima vlasti. A sudeći prema popisu izbornih lista koje su prijavile bošnjačke političke stranke, opet će s njihove strane biti pokušaja biranja Hrvata u Domove naroda federalnog i državnog parlamenta. Sve to dovodi u pitanje mogućnost primjene izbornih rezultata.

Opći izbori u BiH održat će se 7. listopada. Nakon objave rezultata moći će se formirati zastupnički domovi federalnog i državnog parlamenta, ali ne i Domovi naroda jer je Ustavni sud BiH poništio odredbe Izbornog zakona koja krše načela legitimnosti predstavljanja naroda.

Budući da nije bilo političkog dogovora o provedbi presude u Skupštini BiH, bošnjačke političke stranke pokušale su to pitanje prebaciti na Federalni parlament. Pokušaj je zaustavljen u Domu naroda. 

Sve je manje vremena za usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom. Ne bude li kompromisa, BiH će nakon izbora ući u veliku političku krizu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!