11:09 / 08.05.2020.

Autor: HINA/HRT

BiH: Još osam umrlih od zaraze koronavirusom, do sada 98 mrtvih

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osam smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom potvrđeno je u protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini, a čak 6 preminulih je u Banjoj Luci, gradu u kojemu se posljednijh dana učestalo bilježe tragični ishodi epidemije, izvijestili su iz bolničkih izvora.
Osam smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom potvrđeno je u protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini, a čak 6 preminulih je u Banjoj Luci, gradu u kojemu se posljednijh dana učestalo bilježe tragični ishodi epidemije, izvijestili su  iz bolničkih izvora.

U bolnici u Doboju umrle su dvije starije žene, a banjolučki Klinički centar potvrdio je kako su tamo od četvrtka umrla četiri muškarca i dvije žene starosti između 65 i 90 godina. Svi su bili kronični bolesnici.

Na ovoj klinici u četvrtak su imali tri smrtna slučaja povezanih s koronavirusom, a dan ranije šest.

Ukupan broj smrtnih slučajeva prouzročenih zarazom koronavirusom u BiH sada je povećan na 98.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je u petak novinarima kako je na Kliničkom centru u Banjoj Luci trenutačno na liječenju 160 pacijenata kod kojih je potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2, a njih 51 je s težom kliničkom slikom.

U tom su entitetu do petka identificirali još 25 osoba sa zarazom na temelju testiranja nešto više od 500 uzoraka.

U Kliničkom centru u Sarajevu u protekla 24 sata testirali su 343 uzorka i potvrdili zarazu u 19 slučajeva. Pojedinačno je najveći broj zaraženih, njih 14, iz Maglaja, grada u središnjoj Bosni koji je nakon Banje Luke drugo najveće žarište epidemije u BiH.

Ukupan broj osoba zaraženih koronavirusom u BiH nešto je veći od 2050.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!