19:06 / 31.10.2018.

Autor: HRT

BiH: Kako provesti rezultate općih izbora?

-

-

Foto: - / -

Izvanredna sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva u Sarajevu nije dala odgovor na pitanje kako birati zastupnike u Dom naroda federalnog parlamenta.
Izvanredna sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva u Sarajevu nije dala odgovor na pitanje kako birati zastupnike u Dom naroda federalnog parlamenta, odnosno kako provesti rezultate općih izbora. To samo produbljuje političku krizu u BiH, a upravo je politička nestabilnost najveća zapreka toj zemlji na putu prema Europskoj uniji.

Središnje izborno povjerenstvo nije donijelo podzakonski akt o načinu popunjavanja zastupnika iz reda svakog naroda u Domu naroda. Nije bilo suglasnosti na temelju kojeg bi se popisa stanovništva u BiH - onog iz 1991. ili onog iz 2013. - obavio proporcionalni izbor zastupnika. Odluka je ostavljena za idući tjedan. A u Mostaru je počelo obilježavanje Dana sjećanja na mrtve uz jasnu poruku.

"Nadam se da ćemo mi koji danas vodimo određene političke aktivnosti ostvariti njihov san da imamo jednu modernu europsku BiH u kojoj će sva tri naroda biti do kraja ustavno jednakopravna", rekao je predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora Dragan Čović.

Nedavni izbori i odredbe Izbornog zakona, koje nisu promijenjene unatoč nalogu Ustavnog suda BiH, proizveli su veliku političku krizu u zemlji koja je ozbiljno usporila europski put koji nije samo interes Hrvata iz BiH.

"Ovo je problem BiH i uz potporu svih nas možemo biti bolji i pridonijeti da ona nađe način kako što prije i kvalitetno doći do Europske unije", smatra predsjednik Asocijacije studija Europske zajednice u BiH (ECSA BiH) prof. dr. Vinko Kandžija.

Poruka je to s međunarodne znanstvene konferencije o gospodarskim sustavima EU-a i perspektivana BiH iz Mostara. Bez političke stabilnosti napretka neće biti, tvrde ekonomisti.

"Zato smo imali u našim Rezolucijama Parlamenta nekoliko puta naglašeno kako je važno prilagoditi Izborni zakon u BiH kako bi sva tri naroda, posebno hrvatski narod tu svoju poziciju zaista mogao realizirati u političkim procesima i procesima odlučivanja u praksi jer je to ključno", smatra hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

Ključni politički akteri u BiH ne gledaju to tako. Predizborna retorika i dalje dominira, problemi se ne rješavaju, odluke Ustavnog suda ne provode, kraj krizi se ne nazire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!