12:26 / 13.10.2020.

Autor: Hina

BiH: Kampanja za lokalne izbore nije ni počela, a već se krše pravila

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Lokalni izbori u BiH uglavnom su test popularnosti političkih stranaka i neka vrsta generalne probe za opće izbore koji bi trebali slijediti 2020.
Kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji su raspisani za 15. studenoga, službeno počinje u petak, a nevladine organizacije već bilježe masovno kršenje odredbi izbornog zakona koje reguliraju političko oglašavanje.

Više od 3,2 milijuna birača birat će nova općinska vijeća i 120 načelnika, gradska vijeća i gradonačelnike 22 grada te skupštinu distrikta Brčko. Izbori u Mostaru trebali bi se održati 20. prosinca.

Lokalni ogranak Transparency Internationala (TI) izvijestio je u utorak da je zabilježio najmanje 1400 slučajeva kršenja zabrane oglašavanja prije početka kampanje te zloporabu javnih resursa za promoviranje političkih stranaka i kandidata.

Lokalni izbori u BiH uglavnom su test popularnosti političkih stranaka i neka vrsta generalne probe za opće izbore koji bi trebali slijediti 2020. Analitičari smatraju kako će ove godine u općinama s hrvatskom većinom najzanimljiviji biti oni na području Livanjske županije, gdje dio članstva iskazuje otvoreno nezadovoljstvo politikom HDZ-a BiH. Najveća hrvatska stranka s druge strane ponovno "juriša" na općine poput Prozora - Rame, koje su već u nekoliko izbornih ciklusa neosvojiva utvrda političkih oponenata Dragana Čovića, prije svega HDZ-a 1990.

U općinama s bošnjačkom većinom fokus je na Sarajevu, gdje neformalna koalicija četiriju oporbenih stranaka poduzima napore kako bi od Stranke demokratske akcije (SDA) preuzela vlast u ključnim općinama koje čine glavni grad BiH. Najveća bošnjačka stranka pokušat će ponovno osvojiti vlast u većim gradovima poput Zenice i Bihaća, koju je izgubila prije četiri godine u srazu s neovisnim političkim kandidatima.

U Republici Srpskoj Milorad Dodik je sve snage usmjerio kako bi preoteo vlast oporbi i u onom malom broju općina na sjeveru i istoku BiH u kojima Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) još imaju znatan broj simpatizera.

Podaci koje je prikupio Transparency International potvrda su kako ni na ovim izborima stranke neće birati sredstva u srazu s političkom konkurencijom. Promatrači TI-ja izvijestili su o čak 1431 slučaju u protekla dva mjeseca u kojima su stranke posezale za javnim novcem i resursima kako bi se reklamirale.

Uobičajena su oglašavanja javnih tvrtki i institucija kojima se promoviraju kandidati na lokalnim izborima, promocije aktualnih gradonačelnika i načelnika koji su se ponovno kandidirali na lokalnim izborima, no bilo je tu i gotovo 80 većih stranačkih skupova koji su po svom karakteru bili predizborni iako je to zakonom zabranjeno. Stranački dužnosnici, ali i osobe koje su na izabranim dužnostima tako su već posegnuli za prokušanom praksom dijeljenja novca potencijalnim biračima, a takvi su slučajevi zabilježeni u Doboju, Bijeljini, Zenici i Trebinju.

Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) Transparency International je stoga uputio 69 prijava i u šest slučajeva već su izrečene kazne političkim strankama. SIP je izrekao i najdrastičniju mjeru zabrane sudjelovanja na lokalnim izborima. Tako je sankcionirana stranka Ujedinjena Srpska (US), čiji je predsjednik Nenad Stevandić ujedno kažnjen s 10.000 konvertibilnih maraka (40.000 kuna). Ta je malena stranka vjerni Dodikov koalicijski saveznik, a sankcionirana je jer je na društvenim mrežama plasirala videospot u kojemu potiče na mržnju protiv Hrvata, Bošnjaka i Albanaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!