BiH: Konstituiranjem zastupničkih domova nastavljen proces uspostave vlasti

01.12.2022.

16:50

Autor: M.M./Hina/HRT

BiH: Konstituiranjem zastupničkih domova nastavljen proces uspostave vlasti

BiH: Konstituiranjem zastupničkih domova nastavljen proces uspostave vlasti

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Proces uspostave vlasti u BiH na temelju rezultata izbora održanih 2. listopada nastavljen je u četvrtak konstituiranjem zastupničkih domova državnog te parlamenta Federacije BiH, a izbor nekih čelnika potvrdili su savez HDZ-a, do sada oporbeni bošnjačko-građanski blok te stranka koju vodi Milorad Dodik.

Svečanom prisegom na sjednici u Sarajevu mandate su preuzela 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, a za predsjedatelja tog doma izabran je Denis Zvizdić iz stranke Narod i pravda (NiP), koja je dio bošnjačko-građanskog bloka sastavljenog od osam stranaka.

Zamjenici Zastupničkog doma parlamenta BiH postali su Marinko Čavara iz HDZ BiH te Nebojša Radmanović iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Zvizdić i Radmanović i u prethodnom sazivu bili su zastupnici te ujedno čelnici Zastupničkog doma, a Čavara je proteklih osam godina bio predsjednik Federacije BiH.

Na sjednici u Sarajevu konstituiran je i Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH, a za predsjedatelja tog doma predložena je Marina Marinković-Lepić iz Naše stranke (NS). Za njezine zamjenike predloženi su Edina Gabela iz Stranke za BiH (SBiH) i Mladen Bošković iz HDZ-a.

No njihov izbor pokušava blokirati Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je zastupnik, kao najstariji, predsjedao i zatim prekinuo sjednicu do ponedjeljka.

Članovi SDA tvrde da oni jedini zastupaju autentičnu volju bošnjačkog biračkog tijela te su inzistirali na tome da bi trebalo pričekati izbor zastupnika u domove naroda državnog i entitetskog parlamenta.

Stajalištima SDA pridružili su se i zastupnici Demokratske fronte (DF) Željka Komšića.

Nakon sjednice državnog Zastupničkog doma HDZ-ov Čavara izrazio je nadu da nedovršeni izbor zastupnika u klubove Bošnjaka i Hrvata u domovima naroda, a koji ovisi o delegiranjima iz skupština županija unutar Federacije BiH, neće poremetiti već dogovorenu koaliciju njegove stranke s bošnjačko-građanskim blokom.

- Nadam se da će SDA biti konstruktivna oporba i da će doprinijeti koracima na euroatlantskom putu BiH, izjavio je Čavara.

BiH: Dodik dobio "kontrolni paket" u parlamentu, sigurno ulazi u državnu vlast

Stranka koju predvodi Milorad Dodik osigurala je ulazak u vlast na razini BiH nakon što je Narodna skupština Republike Srpske izabrala zastupnike u klubu Srba u Domu naroda državnog parlamenta.

Nakon tajnog glasanja kandidati Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dobili su četiri od pet mjesta u klubu Srba i time osigurali kontrolu nad procesom donošenja svih zakona i odluka u državnom parlamentu čime su otvorili vrata i za ulazak te stranke u Vijeće ministara BiH.

Oporba, odnosno Srpska demokratska stranka (SDS) u klubu Srba, imat će samo jednog zastupnika.

- Narodna skupština završila je svoj posao i to je bio sasvim legalan i legitima izbor, kazao je Dodik komentirajući tijek glasanja.

Najavio je da će SNSD biti "kontruktivan partner" u novoj koaliciji na državnoj razini.

Kontrolni paket u klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH Dodiku je pripao na temelju krajnje tijesnog rezultata glasanja i to zahvaljujući jednom glasačkom listiću koji je proglašen nevažećim.

Nakon ovog kruga neizravnih izbora jasno je da će vlast u BiH u naredne četiri godine predvoditi HDZ BiH, SNSD i blok osam bošnjačkih i građanskih stranaka koje su do sada bile u oporbi.

Najvećim gubitnikom izbora provedenih 2. listopada tako je postala Stranka demokratske akcije (SDA) koja je pojedinačno najjača i u državnom kao i u parlamentu Federacije BiH no s njom nije želio koalirati nitko osim Demokratske fronte (DF) Željka Komšića što je bilo nedovoljno za sudjelovanje u vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!