BiH: Kriminalci iz zatvora planirali ubiti državnog tužitelja

28.10.2022.

21:24

Autor: V.K./HRT/Hina

Naručeno ubojstvo

Naručeno ubojstvo

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Pripadnici kriminalnih skupina koji služe kaznu u zatvoru u BiH naručili su ubojstvo tužitelja angažiranog na istragama o njihovim vezama i drugim kriminalcima, potvrdili su u petak iz policijskih izvora u toj zemlji. 

Nakn što su policajci po nalogu Suda BiH pretražili šest objekata na području Sokoca i Han Pijeska u istočnoj Bosni, načelnik Uprave policije MUP-a Republike Srpske Siniša Kostrešević izjavio je lokalnim medijima kako je ta akcija izvedena zbog sumnje da je naručeno ubojstvo tužitelja Tužiteljstva BiH Dubravka Čampare i još jednog visokog policijskog dužnosnika čiji identitet nije objavljen.

Tijekom policijske pretrage u jednoj privatnoj kući pronađeni su snajperska puška i strojnica.

Pojasnio je kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prikupila informacije da je ubojstva pokušala organizirati za sada neidentificirana skupina pritvorenika iz predmeta koji se odnose na dešifriranje aplikacije "Sky" kojom su se kriminalci u BiH u proteklim godinama masovno koristili kako bi dogovarali kaznena djela, uključujući ubojstva.

- Ubojstvo se planira kao poruka tužiteljima Tužiteljstva BiH, kazao je Kostrešević za banjolučku Alternativnu televiziju (ATV).

Aplikaciju "Aky" su ranije uspjeli dešifrirati inozemni policijski stručnjaci a podaci o tome su posredstvom Interpola dostavljeni policijskim agencijama u BiH nakon čega je uslijedio cijeli niz uhićenja, no pri tom su otkrivene i veze kriminalnih skupina s osobama iz policijskih i pravosudnih struktura u BiH.

Među takvima je i Diana Kajmaković koja je donedavno bila na čelu odjela za borbu protiv organizirabnog kriminala pri Tužiteljstvu BiH a zajedno s tužiteljem Čamparom bila je uključena i u istragu o kaznenim djelima dokumentiranim kroz komunikacije u aplikaciji.

Kajmaković je sada pod suspenzijom a Čampara je i daje ostao u toj istrazi.

Glavni tužitelj Milanko Kajganić kazao je kako se sve informacije provjeravaju pa je stoga policija tijekom dana pretražila i državni zatvor u blizini Sarajeva u kojemu su pripadnici organiziranih kriminalnih skupina.

Potvrdio je i kako je pojačano osiguranje tužitelja no izbjegao je izrijekom spomenuti Čamparu ističući kako nijedan tužitelj ne djeluje privatno i u osobno ime nego predstvalja državno tužiteljstvo u cijelosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!